Sigrid van Aken machtigste vrouw in Nederlandse filantropie

Power woman.
Power woman.
18 november 2014
Nieuws | | Personalia

Magazine Opzij heeft de top 100 Machtigste Vrouwen van Nederland gepubliceerd. Met de lijst wil Opzij het thema topvrouwen blijvend onder de aandacht brengen. Herna Verhagen (PostNL) is de winnaar. In de categorie Filantropie won opnieuw Sigrid van Aken (foto) (Novamedia). Ook de hoofdredactie van Filanthropium droeg bij aan de samenstelling van de lijst met genomineerden.

‘Nog steeds heeft Nederland een laag percentage vrouwen aan de top, met name in sectoren als Bedrijfsleven en Openbaar Bestuur. Al is de laatste jaren een heel lichte stijging te zien ten opzichte van de jaren ervoor. Opzij wil met de lijst van Machtige Vrouwen elk jaar opnieuw laten zien; ze zijn er wel, die topvrouwen. In het Bedrijfsleven en Openbaar Bestuur, maar ook in de Cultuur, Media, Onderwijs en andere vakgebieden’, aldus Opzij.

Goede doelen
Traditiegetrouw is de goede doelensector er een waarin veel vrouwen succesvol zijn. De top 10:
1 - Sigrid van Aken (44) operationeel directeur van Novamedia, de overkoepelende organisatie van de Goede Doelen Loterijen. ‘Ik ben oprecht trots op de rol van goede doelenloterijen. Het maatschappelijk belang is mijn drive en dat neemt alleen maar toe in deze tijd van bezuinigingen.’ ( was 1)
2 - Adriana Esmeijer (48) directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat jaarlijks vierduizend projecten op cultureel gebied ondersteunt. Zegt in BN/De Stem: ‘Pas de laatste jaren zijn de mensen ervan doordrongen geraakt dat cultuur, net als zeehondjes, een goed doel is waar je geld aan kunt geven. ’ ( was 2)
3 - Farah Karimi (54) algemeen directeur Oxfam Novib. In FD: ‘Als ik zie hoe vrouwen in arme landen ondanks geweld en discriminatie opstaan en het initiatief grijpen, inspireert mij dat enorm. Als wij hen hoe dan ook kunnen steunen, moeten we dat doen. ’ (was 7)
4 - Monique van ’t Hek (62) directeur Plan Nederland. Zette zich dit jaar onder meer in voor de campagne Don’t Look Away, om Oranjefans in Brazilië te waarschuwen voor kinderprostitutie. ‘Het kan maar duidelijk zijn: blijf met je tengels van kinderen af.’ (AD) (was 5)
5 - Tineke Ceelen (51) directeur van Stichting Vluchteling. Ze reist de hele wereld over met maar één doel: inventariseren hoe ontheemden het beste geholpen kunnen worden. 'Mijn eerste reis voor Stichting Vluchteling was naar Liberia, waar de burgeroorlog op zijn hoogtepunt was. Ik zal nooit vergeten dat ik daar een meisje zag zitten dat had gezien hoe haar vader werd onthoofd, en vervolgens drie dagen met dat hoofd op haar schoot had gezeten. Bevel van de generaals. Van zulke kinderen vraag je je af: hoe moeten die ooit de kracht vinden om het leven weer beet te pakken? Zulke beelden blijven je de rest van je leven bij.' (het Parool) (was 4)
6 - Willemijn Verloop (44) vooral bekend als oprichter van War Child Nederland, maar nu directeur van Social Enterprise NL. Gaf in het AD dit advies aan vrouwen: ‘If you think  you’re too small to have an impact, try going to bed with a mosquito. Komt van Anita Roddick, van The Body Shop.’ (was 10)
7 - Sylvia Borren (64) directeur van Greenpeace Nederland, waar stafleden dit jaar het ontslag eisten van pendelend directeur Husting. Borren reageerde: ‘Ik kan invoelen wat onze medewerkers meemaken, ( de Volkskrant ) (was 8 )
8 - Eveline Aendekerk (43) directeur van dance4life, dat het 10-jarig bestaan vierde met een dancefeest in het Concertgebouw. De wereld verbeteren is belangrijk, maar het moet ook leuk en toegankelijk zijn, vindt dance4life. (was 9)
9 - Gea Broekema (57) directeur Alzheimer Nederland. Noemt zichzelf op de website een ‘bouwer’: ‘De mouwen opstropen en er met z’n allen tegenaan. Dat komt goed van valt nog veel te winnen. Slimme oplossingen en betrokkenheid, daar ga ik voor. ’ (nieuw)
10 - Anna Chojnacka (35) bestuursvoorzitter en oprichter 1%Club: crowdfundingplatform voor ontwikkelingssamenwerking en ideeën die de wereld beter maken. In Opzij vertelt ze dat ze op haar 10de het besluit nam: ‘Ik ga never ever klagen als iets me niet bevalt. ’ (nieuw) ­

Oeuvreprijs
Opzij reikte dit jaar bovendien de allereerste Oeuvreprijs Machtige Vrouwen uit aan de vrouw die immer stijlvol, respect en ontzag weet af te dwingen: Neelie Kroes. De lezers van Opzij mochten eveneens hun stem laten horen en riepen Nederlands hipste professor uit tot de winnaar van de Opzij Talent Award 2014: een publieksprijs voor talenten op weg naar de top. Vanessa Evers is hoogleraar human media interaction. Aan de Universiteit Twente creëert zij de technologie van de toekomst: robots.

Jury
De jury bestond in 2014 uit oud-minister en voorzitter van Talent naar de Top Sybilla Dekker, Maria Henneman – adviseur beleidsstrategie en communicatie (Henneman Media Management), Bercan Günel, Partner NGL International en Oprichter Woman Capital en namens Opzij Irene de Bel, hoofdredacteur.