'Maar wij hebben Frits!'

3 februari 2016, 13:00
Stop nou eens met die vreselijke cliches over calvinistische polderfilantropie.
Stop nou eens met die vreselijke cliches over calvinistische polderfilantropie.
De wereld heeft Mark Zuckerberg. Maar Nederland slaat terug met Frits Goldschmeding!
O feest der contrasten: Goudsmid & Suikerberg belichamen twee zijden van dezelfde filantropiemunt, gescheiden door een oceaan van smaakverschil.
Terwijl Mark Nirvana's Smells Like Teen Spirit op 180 decibel met luchtgitaar speelt, oefent Frits met zijn gedeukte tuba bij de dorpsfanfare.
Als Mark met zijn Tesla de klinkers gierend uit de straat spuit, klimt Frits bij de palfrenier op de bok van de Friese sjees met het aanlopende wiel.
Terwijl iedereen bij Mark onbeperkt spareribs kan eten, deelt Frits uit een geroeste koektrommel theeleutjes rond.
Waar Mark op z'n 32ste 99% van zijn 42 miljard lachend in de lucht gooit om drie wereldproblemen binnen drie jaar op te lossen, mijmert Frits op z'n 82ste over 'economie & theologie' voor ‘maatschappelijk relevante projecten die wetenschappelijk zijn onderbouwd’.
Is het de oude wereld tegen de nieuwe wereld? Boom baby's tegen babyboomers? Is het één Facebook tegen twee Testamenten? Nee natuurlijk.
Hoe luidruchtig of ingetogen filantropie ook is aan de buitenkant,  het filantropie-gen aan de binnenkant is identiek. Of de liefde voor je medemens nu is ingedaald in de winter van je leven, of er al tijdens je puberteit is ingeswiped; of Calvijn en Zeeuws Meisje over je schouder meekijken, of de Wolf Of Wallstreet...
het gaat erom wat je doet voor een ander.
Hullie hebben Mark. Wij hebben Frits.
Amen.
 
ir. H(an) A. Schuringa jr.
 
ps: ontving u Filanthropium Journaal deze week ook in een extreem vreemde opmaak, met allemaal plaatjes afgestemd op mensen met het verstandelijk vermogen van een bos uien? Dat klopt. Het betreft hier de megalomanie van de Lenthe-uitgevers. De medicijnen moeten nog aanslaan. Houd moed. 
 
gerelateerde items