HUMAN en Grunberg zitten ernaast met gemiddelde gift Nederlander

14 december 2017
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

Geeft de gemiddelde Nederlander echt 559 euro per jaar aan goede doelen, zoals Arnon Grunberg gisteren schreef op de voorpagina van de Volkskrant, onder verwijzing naar cijfers van omroep HUMAN? ‘Nee, dat is onwaarschijnlijk’, repliceert VU-filantropiehoogleraar René Bekkers en onderzoeksleider van Geven in Nederland in een blog.
 
Grunberg verwees naar een cijfer dat werd genoemd in het HUMAN televisieprogramma 'Hoe normaal ben jij?' Het cijfer klopt niet om twee redenen, aldus Bekkers:
1. Het bedrag is veel hoger dan uit ander onderzoek naar filantropie naar voren komt. Het cijfer van Human komt uit een onderzoek dat waarschijnlijk niet representatief is voor alle Nederlanders. Human geeft geen informatie over de peiling die gehouden is, maar het is waarschijnlijk dat het een zogenaamde gelegenheidsgroep is: op de site kan iedereen deelnemen. Degenen die dat doen zijn bijna nooit representatief voor de Nederlandse bevolking.
Het standaard onderzoek naar filantropie, Geven in Nederland (GIN), voert de Vrije Universiteit Amsterdam uit sinds 1995. Het geeft een navolgbaar representatief beeld. Gemiddeld geven huishoudens 341 euro, zo blijkt uit de laatste editie van het GIN onderzoek uit 2017.
2. Het cijfer over een gemiddelde, en dat is niet normaal. Als je het rekenkundig gemiddelde berekent over alle Nederlandse huishoudens, dan zie je niet goed wat de typische Nederlander geeft. De helft van de Nederlandse huishoudens geeft namelijk minder dan 60 euro, blijkt uit GIN. Het gemiddelde wordt sterk beïnvloed door een klein aantal huishoudens dat heel veel geeft. De grafiek kun je gebruiken om te zien hoe normaal je bent: geef je tussen de €150-€200 per jaar, dan hoor je in het derde kwartiel, de groep van ongeveer een kwart van de bevolking die meer geeft dan helft van de Nederlanders. Het kwart meest gevende Nederlanders geeft vaak meer dan €1.000.