Toon alles (1)

Sambal bij?

15 mei 2014, 04:00
'Bij mij af te halen: 1 Chinees.' Leuk Lloyd.
'Bij mij af te halen: 1 Chinees.' Leuk Lloyd.
De Chinese muur is het enige menselijke bouwwerk dat vanuit de ruimte kan worden gezien. Daar is nu iets bijgekomen. Volgens The Economist telt in China de lijst (nee, geen rijst) met miljardairs nu 358 Dagoberts. Dat is 20% van het totale aantal superrijken op deze aardkloot. Als al deze Chinese miljardairs hun geld op elkaar zouden stapelen, ontstaat er een flappenpilaar die door de dampkring tot aan het ruimtestation ISS reikt. Niet dat je daar iets aan hebt, maar hij doet het aardig in een infografic.
Nu vraagt The Economist zich af: gaan die miljardairs ook wat teruggeven aan de samenleving? Het antwoord lijkt me vrij duidelijk. Toen Bill Gates en Warren Buffet in 2010 naar China afreisden om promotie te maken voor The Pledge - een oproep aan superrijken om de helft van hun vermogen te bestemmen voor filantropie -  bleef het afgehuurde Pekinese hotel helemaal leeg. Je kon er een kanon afschieten, wat gelukkig niet gebeurde.
De werkelijke reden van deze absentie is natuurlijk dat je moeilijk iets kunt geven aan iets wat niet bestaat. Net als in het Nederlands elftal, is er op dit moment domweg geen middenveld in China.
De ‘civil society’ is in de volkrepubliek net zo exotisch als pandavlees bij de kiloknaller in Tuitjehorn.

******************************************************************************************

Excuses aan alle notarissen
Graag wil ik bij deze mijn excuses maken aan de notarissen. Ik heb ze in mijn filantropisch jaaroverzicht 2013 in ‘De Dikke Blauwe’ klaarblijkelijk erg onheus bejegend. Zo ontving ik van notaris Jonkheer mr. Theo Serraris uit Wijk bij Duurstede de mededeling dat hij na lezing van mijn literaire bijdrage over zijn beroepsgroep ‘De Dikke Blauwe’ pardoes in de daartoe aangerukte 20 kuub afvalcontainer had gemikt. Het spijt me oprecht als ik de indruk heb gewekt dat de notaris een volkomen overbodige financiële opslagpost is tussen gewone mensen en hun testament. Of dat het uitdraaien van een standaardovereenkomst zelfs geen kortdurende LOI-studie vergt. Of dat het vak van gaslantaarnopsteker meer beroepsperspectief biedt dan dat van het notariaat. Allemaal beelden, waar ik me van distantieer. Evenals van het beeld dat de beroepsgroep van Jonkheer mr. Theo Serraris ook maar enige gelijkenis zou vertonen met de notarisvogel, een uiterst deprimerende, kortaangebonden en ronduit slordig gevederde vriend die te beroerd is om zijn mottige vleugels uit te slaan.
Dus.
gerelateerde items