Toon alles (1)

Ronaldo is toch geen lul

21 mei 2015, 04:00
Een mekkerende matennaaier met een gouden hartje.
Een mekkerende matennaaier met een gouden hartje.
Sterren en goede doelen: ze doen het nooit goed. In onze egalitaire moerasdelta is sterrendom verdacht. In het geval van Locomotiefje Oosterhuis is dat volkomen terecht. De belofte van deze toonzoekende vocaliste om elke Facebook-like na de 555-Filipijnenactie te belonen met een euro, was bijna net zo stupide als het discodreuntje waarmee ze nu het nichtenbal in Wenen probeert te veroveren. Nee dan Ronaldo, de voetbalster die door mannen nog meer gehaat wordt dan Schwalbekoning en matennaaier Lothar Matthäus. Ronaldo is de vleesgeworden verongelijktheid die mekkeren tegen de scheidsrechter tot kunst verheven heeft. Maar die Ronaldo heeft wel 7 miljoen euro overgemaakt voor de slachtoffers in Nepal.
Zeven miljoen: is dat veel? Het is maar hoe je het bekijkt. Het is eenderde van wat 16 miljoen Nederlanders tot nu toe samen hebben gegeven. Het is wat Mama Cash in een heel jaar besteedt aan goede doelen.
Wat is 7 miljoen voor Ronaldo als persoon? Dat is meer het wisselgeld dat hij laat liggen na een kopje koffie in een Madrileens espressobarretje. Of wat hij in een trainingsjackje laat zitten na de wedstrijd. Is dat erg? Nee. Anders dan NS Oosterhuis geeft Ronaldo concreet iets aan zijn medemens. Dan vergeven wij hem zijn gebrilcreamde gedrens; zijn Bonfire-motoriek; zijn gouden schoenveters; zijn roedel geitenimitatie; zijn permanent huilerige mombakkes. En zelfs de spelfauten in zijn tattoos.
gerelateerde items