ROC aarzelt over Stoutfonds

27 oktober 2011
Nieuws | | Vermogensfondsen

AMSTERDAM (27 oktober) - Eind vorige maand lanceerde Start Foundation het Stoutfonds. Dat fonds betaalt de boetes die werkgevers en onderwijsinstellingen krijgen als zij jongeren zonder verblijfsvergunning stage laten lopen. Stages worden door het ministerie van SZW als arbeid beschouwd en daarvoor is een tewerkstellingsvergunning nodig, die niet verstrekt wordt aan jongeren zonder verblijfsvergunning. Sinds de lancering hebben zich tientallen werkgevers gemeld. Ook kwamen er aanmeldingen van ROC's, maar zij blijken erg huiverig te zijn om tegen de wet in te gaan, meldt Start Foundation.


Om ROC's over de streep te trekken, was Ombudsman-presentator Pieter Hilhorst aanwezig op een bijeenkomst voor bedrijfsjuristen van de opleidingscentra waar hij uitleg gaf over de juridische kant van het verhaal. Wat De Ombudsman en het Stoutfonds vooral willen, is een grote actie van burgerlijke ongehoorzaamheid om de regering ervan te doordringen dat de wetgeving veranderd moet worden. CDA, PvdA en GroenLinks verzochten het kabinet eerder dit jaar het voor illegaal in Nederland verblijvende jongeren mogelijk te maken stage te volgen en de beroepsopleiding met een diploma af te ronden. Minister Kamp meldde vorige week dat dit in strijd zou zijn met de geest van het regeerakkoord waarin staat dat illegaal verblijf strafbaar moet worden gesteld.


Alternatief: schoolverklaring

Kamp kwam wel met een alternatief: 'Om toch een bewijs van genoten onderwijs te verkrijgen voor deze leerlingen, zal het kabinet een beroep doen op de onderwijsinstellingen om een schoolverklaring af te geven, als zij het theoretische onderdeel van de opleiding hebben afgerond.' Woordvoerder van de MVO-raad Marije Hulsbosch denkt dat dit niet opschiet. 'De kern van een mbo-opleiding is de stage', zegt ze. 'Dus zo'n schoolverklaring is geen volwaardig diploma.'


Overigens kunnen ROC's die meer willen weten over het Stoutfonds contact opnemen met Steph Nigten via 035-6711204.