Randstad en VSO: verwante zielen

18 november 2004, 08:59

De boodschap was dat stukjes voor de speaker's corner wel een beetje mogen prikkelen. Prikkelen kan natuurlijk op veel manieren. Prikkelen kan betekenen irriteren, motiveren en natuurlijk ook inspireren. Ik hoop en verwacht vooral de laatste twee emoties bij de lezers.

 

Randstad is kortgeleden een partnership aangegaan met VSO (Voluntary  Service Overseas) om inhoud te geven aan de wens om maatschappelijk te ondernemen. VSO zoekt voor de armste 40 landen in de wereld vakspecialisten om daar tegen een lokaal salaris hun kennis ter beschikking te stellen en, heel belangrijk, over te dragen. De specialisten komen te werken bij NGO's of bedrijven die specifieke kennis nodig hebben. De combinatie vraagsturing en professionals die op hun gebied  kennis en kunde overdragen, maakt deze vorm van hulp zo geloofwaardig. Dus niet: geld geven zonder precies te weten wat ermee gebeurt. Maar: mensen mobiliseren die echt het verschil kunnen maken en voor blijvende verandering kunnen zorgen.

 

Het fantastische van het partnership is dat Randstad en VSO heel erg veel verwantschap hebben in hun kernproces. Bij beiden gaat het om het matchen van vraag, aanbod en cultuur. De professionals moeten open en flexibel zijn en bovendien niet puur idealistisch. Het doel (van de vrijwilliger) moet zijn het overbrengen van zijn of haar kennis naar de mensen lokaal

gerelateerde items