Toon alles (1)

Plafonduen

24 september 2015, 04:00
Het 25 procentplafond is by far het allerallerslechtste idee. Nog slechter dan de uitvinding van de collectebus met de gleuf aan de onderkant.
Het 25 procentplafond is by far het allerallerslechtste idee. Nog slechter dan de uitvinding van de collectebus met de gleuf aan de onderkant.
De hoofdredactie wijdt er geloof ik deze week een geleerd stukje aan, maar laat u geen rad voor de ogen draaien. Het is nog een ‘concept’. Ze moeten er nog over ‘beslissen’. Maar de bondsbestuurders, koepelklazen en plucheplakkers hebben de geest al uit de CBF-fles gelaten en zijn weinig subtiel met ‘lekken’ begonnen. Tis dus een kwestie van geduld voordat heel Holland erover lult: het 25 procentplafond voor kosten fondsenwerving wordt losgelaten.
Het zal tijd worden.
Het 25 procentplafond is by far het allerallerslechtste idee dat ooit in het Land van Goed Doen is bedacht. Nog slechter dan de uitvinding van de collectebus met de gleuf aan de onderkant. Een idee van mijn broer Lloyd, inclusief de slogan: ‘uw donatie wordt gegarandeerd honderd procent doorgestort’.
Die 25 procent was een giftige cocktail van gestolde angst, masochistische zelfcensuur en ratelende paniek. Want de donateur wil dat er geen ‘kosten’ gemaakt worden. Genoeg voor de branche om achterwaarts door de eigen angstpoep kruipend met dat systeemplafonnetje aan te komen. Kosten zijn namelijk zo onnodig en zo duur tegenwoordig dat alleen een plafond daartegen helpt.
Geen kosten? Je zuster op een houtvlot, zal je bedoelen. Laat die donateurs maar eens boodschappen doen met een kostenplafond bij Appie Heijn. Dus niet bij de kassa opeens slappe knieën krijgen: gewoon ijzerenheinig maar 25 procent van de rekening betalen en dan gáán met die volle boodschappenkar. Want voor je het weet blijft er van alles aan de strijkstok van de supermarkt hangen.
Kunnen ze vast allemaal goed uitleggen op het politiebureau.
Ik niet. Ik rust mijn kaas.
gerelateerde items