Toon alles (1)

Collecteren nog steeds populair; pincollecte levert meer op

27 februari 2018, 06:00
Met een gewone collectebus wordt gemiddeld 65 euro opgehaald en met een pinbus is de opbrengst gemiddeld 141,50 euro
Met een gewone collectebus wordt gemiddeld 65 euro opgehaald en met een pinbus is de opbrengst gemiddeld 141,50 euro
Stichting Collecteplan deed voor de tweede keer onderzoek naar de populariteit van de collecte. Daaruit blijkt dat de waardering voor deze manier van fondsenwerven is gestegen. Uit aanvullend onderzoek van de stichting blijkt bovendien dat er guller wordt gegeven als er met een pincollectebus wordt gecollecteerd.
 
Elk jaar gaan in Nederland 700.000 collectanten vrijwillig huis-aan-huis voor het goede doel. Deze collectanten zamelen zo met elkaar ruim veertig miljoen euro in. De waardering voor de collectant steeg van 68 procent in 2014 naar 72 procent in 2017. Van de ondervraagden ziet zelfs 61 procent collectes als ‘onmisbaar’. De belangrijkste reden om te geven is dat het eenmalig is en zonder verplichtingen, blijkt uit onderzoek van Collecteplan.
 
Pincollectebus
Daarnaast deed Collecteplan een proef naar doneren via de pincollectebus. Uit tussentijdse resultaten van een experiment met vijfhonderd pincollectebussen in vijftig gemeenten blijkt dat mensen met een pinpas guller geven. Collectanten van goede doelen haalden in de laatste drie maanden van vorig jaar met een pinbus gemiddeld 3,75 euro per gever op; de gemiddelde contante donatie ligt op 1,50 euro. Met een gewone collectebus wordt gemiddeld 65 euro opgehaald en met een pinbus is de opbrengst gemiddeld 141,50 euro. Van dat bedrag wordt 33,50 euro met een pinpas of mobiele telefoon betaald, 108 euro wordt contant in de bus gestopt. Een kwart bestaat uit pinbetalingen. 
gerelateerde items