Toon alles (1)

Vrede van Nijmegen Penning voor Unilever-topman Polman

2 februari 2018, 08:00
De Vrede van Nijmegen Penning van 2018 wordt toegekend aan de CEO van Unilever, Paul Polman.
De Vrede van Nijmegen Penning van 2018 wordt toegekend aan de CEO van Unilever, Paul Polman.
De Vrede van Nijmegen Penning van 2018 wordt toegekend aan de CEO van Unilever, Paul Polman. Polman ontvangt de prijs vanwege zijn inzet, zowel op nationale als internationale schaal, voor een groenere en duurzamere leefomgeving. De penning wordt op 5 april 2018 uitgereikt in de St. Stevenskerk in Nijmegen waarna Paul Polman de Vrede van Nijmegenlezing zal uitspreken.
 
De Penning is een tweejaarlijkse onderscheiding die wordt uitgereikt aan een internationale hoofdrolspeler die zich ingezet heeft voor Europa. Het is de vijfde keer dat de Vrede van Nijmegen Penning wordt uitgereikt. Polman: ‘Ik ben enorm vereerd met deze erkenning. Tegelijkertijd ben ik me zeer bewust dat we onze grote doelen niet alleen kunnen bereiken. Er is geen business case voor armoede. Hetzelfde geldt voor het niet adresseren van klimaatverandering; die zal een enorme economische schade met zich mee gaan brengen. Daarom werken we samen in partnerships met een breed scala aan publieke, niet-gouvernementele en private belanghebbenden. Ik beschouw de toekenning van de Vrede van Nijmegen Penning dan ook als een verdere stimulans om binnen deze partnerships onze omvang, expertise en ons bereik te blijven benutten om zo de transformationele veranderingen tot stand te brengen die zo noodzakelijk zijn.’
 
SDGs
Polman was nauw betrokken bij de ontwikkeling van Sustainable Development Goals (SDGs). In 2016 is hij door de Secretaris Generaal van de VN gevraagd om SDG Advocate te worden, een rol waarin hij verdere actie met betrekking tot de implementatie van de SDG’s stimuleert. Polman is tevens lid van de Business and Sustainable Development Commission en was voorzitter van the World Business Council for Sustainable Development. Verder is hij lid van the International Business Council of the World Economic Forum en zit hij in het Bestuur van the UN Global Compact.
 
Eerdere winnaars
In 2010 mocht Jacques Delors de penning in ontvangst nemen. In 2012 ging de eer naar Umberto Eco. In 2014 viel de eer te beurt aan eurocommissaris Neelie Kroes en in 2016 kreeg het Europese Hof voor de Rechten van de Mens de onderscheiding.
 
gerelateerde items