Opmerkelijk onderzoek:Sceptische gevers zijn het gulst in VS

9 mei 2006
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

Slechts een op de tien Amerikanen gelooft dat goede doelen hun donaties eerlijk en ethisch verantwoord besteden, aldus een recent onderzoek, dat elk kwartaal wordt uitgevoerd door het marktonderzoeksbedrijf Harris Interactive. Bijna eenderde van de 2.720 respondenten vond daarbij dat de non profit-sector “in de slechte richting afglijdt”. Opmerkelijk is dat het de meest sceptische gevers niet van gulle donaties afhoudt: meer dan 90% gaf in het afgelopen jaar ruimhartig aan een goed doel. Dat is 10% meer dan in het laatste onderzoek (oktober 2005).

Het online-onderzoek van Harris Interactive is net als het Nederlandse Donateurspanel een goede graadmeter voor het donateursvertrouwen. Driekwart van de respondenten gaf in het eerste kwartaal aan in 2006 minstens hetzelfde te blijven als in 2005. Zeventien procent gaf aan zelfs meer te willen schenken, tegenover 16 procent die denkt minder te gaan geven.

Ouderen
Vooral 65 plussers waren bovenmodaal bezorgd over de koers van de non profits in de VS; toch geeft verhoudingsgewijs een groter percentage ouderen geld aan goede doelen. Verder zijn ze – zoals te verwachten valt – meer beschikbaar voor vrijwilligerswerk. Maar liefst 72 procent van de 65 plussers geeft aan ten minste een maal per maand vrijwilligerswerk te doen, tegenover 52 procent in de leeftijdscategorie 18-24 jaar en 59 procent in de categorie 25-29 jaar.

Hoogte van giften
Bijna de helft van de respondenten blijft met zijn gift onder de $500-grens; 6 procent geeft jaarlijks meer dan $5.000.
Net als in Nederland behoren kerken en religieuze groeperingen tot de belangrijkse doelen waaraan gegeven wordt (50% van de giften), gevolgd door Hulporganisaties bij rampen (o.a. Katrina) met 47%. Lokale doelen en programma’s werd door eenderde van de respondenten bedeeld.