‘Oplichtingsmachine’ schaadt vertrouwen in goede doelen

7 januari 2017, 08:00
Fraude is fnuikend voor het vertrouwen in goede doelen
Fraude is fnuikend voor het vertrouwen in goede doelen
De dierenhulpstichtingen van Harry F. (69) uit Wierden fungeerden van meet af aan als ‘oplichtingsmachine’. Dat stellen deskundigen uit de goede doelenbranche op basis van contracten die deze krant in handen heeft. ‘Donateurs worden misleid en de gebruikte constructie lijkt alles weg te hebben van een oplichtingsconstructie’, zegt directeur Gosse Bosma van Goede Doelen Nederland tegenover De Stentor.
 
Langzaam maar zeker wordt duidelijk hoe doortrapt en vooral ook omvangrijk de fraude van Harry F. Is geweest in de afgelopen twee decennia. Vorig jaar deed de politie invallen bij de bedrijven en goede doelenstichtingen van Harry F. in onder meer Deventer. Het Openbaar Ministerie verdenkt F. van miljoenenfraude. Nog geen acht procent van het donateursgeld zou daadwerkelijk aan goede doelen zijn besteed. Het politieonderzoek loopt nog. Honderdduizenden Nederlanders waren volgens De Stentor, de krant die deze zaak op de voet volgt, de afgelopen twintig jaar donateur van een van de goede doelen van F: ‘Zij dachten het dierenwelzijn in dit land te verbeteren met hun giften, maar werden gedupeerd.’

Henk Dokter

Uit de contracten blijkt dat de twee wervingsbureaus van F. - Erdma en European Royalty Operations uit Wierden - ‘extreem hoge’ percentages provisie kregen voor iedere donateur die zij binnenhaalden. Brancheverenigingen spreken van oplichting en belangenverstrengeling. ‘Dit is oplichting’, stelt directeur Henk Dokter van DDDN, ‘er gaat hier extreem veel geld naar de wervingsbureaus, terwijl er amper wat overblijft voor het goede doel waarvoor geworven wordt. Een bizarre constructie.’
NSHD

26 organisaties de dupe

Uit de zaak blijkt ook dat niet alleen de donateurs, maar ook dat enkele dierenhulpclubs zwaar gedupeerd zijn. Behalve de clubs uit de koker van Harry F. Zelf – waaronder de vier stichtingen Menodi, HELP, NSHD en Werelddier – zijn er meer dan twintig andere stichtingen ernstig benadeeld. Tot aan het voorjaar van 2016 werd jaarlijks toch 145.000 euro uitgekeerd: 26 kleine organisaties, zoals Vogelopvang Woudenberg en Pets Paradise Holland in Badhoevedorp, kregen 250 tot 1.500 euro per maand van de NSHD. Die door Harry F. handig bediende geldkraan en dekmantel werd echter in april vorig jaar al dichtgedraaid.

Gosse Bosma

Ook koepel Goede Doelen Nederland kan niet anders dan tot deze conclusie komen: een oplichtingsconstructie. ‘Er is sprake van belangenverstrengeling en het lijkt erop dat het gedoneerde geld niet terechtkwam waar het voor gegeven is’, zegt directeur Gosse Bosma tegenover de Stentor. ‘Het is buitengewoon kwalijk dat door dit soort praktijken het vertrouwen in goede doelen wordt geschaad. Voor donateurs is het belangrijk om te kijken of het goede doel waar aan gegeven wordt een CBF-Erkend goed doel is. Dan weet je zeker dat het geld dat gedoneerd wordt goed terecht komt. De organisaties waar het hier om gaat zijn geen van alle erkende goede doelen.’

KGB in de fout

Drie van de vier stichtingen die nu verdacht worden van fraude met donateursgelden over een periode van minimaal vijf jaar hebben een keurmerk van 'Keurmerk Goed Besteed'. KGB stelt dat een jaarrekening met externe accountantsverklaring of verklaring van een administratiekantoor vereist is, maar bij de betrokken stichtingen zijn deze verklaringen niet te vinden. De status van de huidige, onderliggende bestuursstukken, waarnaar KGB in 2016 desgevraagd door De Dikke Blauwe verwijst, is volstrekt onduidelijk. Daarmee lijkt KGB ernstig tekortgeschoten in het door haar beloofde toezicht met ‘controles op het bestuur, beleid, bestedingen, fondsenwerving en verslaglegging'.
KGB verklaarde later het keurmerk te zullen opdoeken. De website van Keurmerk Goed Besteed is echter nog in de lucht. Onder de door KGB erkende goede doelen staat onder andere... 'Werelddier' van Harry F.

Bekijk ook: 
Goede doelencontract Harry F.
Dierenhulpclubs ook de dupe
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.
 
 
 
gerelateerde items