Toon alles (3)

Onder Panamese vlag

13 april 2016, 18:00
Checks & balances bij Solidaridad hebben gefaald
Checks & balances bij Solidaridad hebben gefaald
Solidaridad-directeur Nico Roozen is heel boos op de media over de suggestie dat zijn organisatie niet transparant zou zijn. Hij vindt de ophef 'flauwekul'. Tuttut. Een beetje meer zelfkritiek zou geen kwaad kunnen, want Roozen en zijn team hebben er rond de ophef over de Panama Papers communicatief en bestuurlijk helemaal niets van gebakken. Het was een inktvlek die door hard en dom te wrijven alleen maar groter is geworden.
 
Een ideële stichting die onder Panamese vlag gaat varen? Het zou een briljant plan kunnen zijn, maar je mag toch hopen dat bestuur en toezichthouders zich wel honderd keer achter de oren hebben gekrabd voordat je een kantorennetwerk gaat opzetten vanuit een land met een legendarisch gebrek aan financieel-fiscale integriteit. Maar nee hoor, die volgens Roozen zo innovatieve financiële constructie was het niet eens waard om in het jaarverslag te vermelden. Ook toezichthouder CBF was er niet van op de hoogte en snapte er desgevraagd geen snars van.
 
Goed dat Solidaridad direct de banden met het beruchte kantoor Mossack Fonseca heeft doorgesneden toen bleek dat dit kantoor daar ook 'andere zaken' doet. Je vraagt je dan wel af met welke strategie Solidaridad haar Panama-avontuur is ingegaan. Was het naïviteit of een bewust risico?
 
Zouden de zeven toezichthouders Geurts, Van den Berg, Borgers, Van der Graaf, Meester, Simonsen Zonnevylle hun directeur ooit gevraagd hebben die financiële innovativiteit ook eens aan hen uit te leggen. Of aan het CBF? Of, het allerbelangrijkste, aan de eigen donateurs?
Wij kunnen ons dat niet voorstellen nu Roozen voor de nationale tv met een rood hoofd moet uitleggen dat er wel rook is, maar geen vuur in Panama. En nu het spel op de wagen is, breekt het hele circus weer los. Radio 1 zag er afgelopen maandag zelfs al aanleiding in om het zwaar belegen Foster Parents-schandaal weer uit de mottenballen te halen...
 
In plaats van boos te zijn op de media kan Solidaridad beter haar eigen checks and balances in bestuur en toezicht eens kritisch onder de loep nemen. Het is een gotspe om in deze affaire te roepen dat je transparant bent en de ophef te bestempelen als 'flauwekul'. Wie onder Panamese vlag wil varen, moet erop rekenen dat de kustwacht een keer kritische vragen gaat stellen.
 
gerelateerde items