Toon alles (1)

Omroep Max

8 oktober 2015, 04:00
Herman Wijffels: Versplekingen zijn altijd leuk.
Herman Wijffels: Versplekingen zijn altijd leuk.
Versprekingen zijn altijd leuk. Vooral als ze uit de mond van eminente geleerden komen. Op de geluidsopnamen van de Transparant Prijs, vorige week in Den Haag, was het duidelijk te horen. Prof. dr. ir. mr. excellentie Herman Wijffels wilde ‘ANBI-status’ zeggen, maar hij zei: ‘ANBO-status.’
Waarom is dat zo grappig? Omdat Wijffels’ reptielenbrein precies verwoordde wat wij al decennia weten: de Belastingdienst is een vereniging van en voor senioren.
De ANBO-status krijgt u als charitatieve organisatie toegewezen door de Dienst Den Bosch: een fiscale Terlenka-brigade die slecht hoort, beroert ziet en vaak door de buurtagent moet worden teruggebracht naar kantoor.
Wat zegt de ANBO-status voor gevers? Dat uw club de bijna-dood-status heeft en in de fiscale daluren mag reizen.
Wat zegt dit over Herman Wijffels? Dat we ons nu toch wat zorgen moeten gaan maken, want hij zei in 2013 tijdens de Transparant Prijs ook al iets opmerkelijks. Wijffels pleitte toen hartstochtelijk voor een filantropieconvenant, dat er allang was. Wijffels’ toespraak volgend jaar wordt daarom een beetje een lakmoesproef: gaat hij pleiten voor een nieuw validatiestelsel, een Donateursvereniging, een Code Wijffels, de Gouden Eeuw van de filantropie, een loterij voor goede doelen of een prijs voor het beste jaarverslag? Dan weten we zeker: Herman heeft de ANBO-status.
gerelateerde items