Notarissen niet blij met advies VFI

Notarissen niet blij met advies VFI
Notarissen niet blij met advies VFI
12 september 2012

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is niet blij met het advies dat brancheorganisatie VFI heeft gegeven aan het nieuw te vormen kabinet. Onderdeel van dat advies is namelijk het afschaffen van de notariële akte-eis, dat volgens de KNB juist van groot belang is. VFI, en overigens ook de Goede Doelen Loterijen, zijn momenteel stevig aan het lobbyen voor hun belangen bij politici en beleidsmakers.

VFI pleit onder meer voor uitbreiding van de giftenaftrek, ook omdat de btw per 1 oktober wordt verhoogd naar 21 procent, waardoor goede doelenorganisaties circa 15 à 20 miljoen euro per jaar extra moeten afdragen aan de schatkist. Verder denkt VFI onder meer aan afschaffing van de drempel van 1 procent; verhoging van het plafond voor giftenaftrek; het verhogen van het plafond voor giftenaftrek van 100.000 euro in de vennootschapsbelasting en ruimere aftrek voor de periodieke gift (de zogenoemde multiplier). Tot slot adviseert de brancheorganisatie afschaffing van de verplichting om periodieke giften vast te leggen via een notaris om in aanmerking te komen voor aftrek.

Protest KNB
Dat laatste is bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) dus niet in goede aarde gevallen. De organisatie laat weten dat het laten vervallen van de notariële akte-eis leidt tot rechtsonzekerheid en kan leiden tot misbruik. Deze eis werd in 1984 volgens de KNB juist ingevoerd om fraude bij de periodieke giftenaftrek in de inkomstenbelasting te voorkomen. De beroepsorganisatie merkte daarbij op dat veel notarissen hiervoor een laag bedrag of zelfs niets in rekening brengen.

“Geen rompslomp en onnodige kosten”
VFI wil juist zorgen voor eenvoud als het gaat om donaties. VFI-directeur Gosse Bosma: “Meer ruimte voor geven is voor de kwaliteit van de samenleving van groot belang. Nu de overheid fors moet bezuinigen moet steun geven aan goede doelen zo eenvoudig mogelijk zijn, zonder rompslomp en onnodige kosten. We roepen het nieuwe kabinet op om te komen met een pakket maatregelen om het geven aan goede doelen verder te stimuleren.”

“Loterijen zijn uniek”
Ook de Goede Doelen Loterijen, die afgelopen maanden flink wat kritiek te verduren kregen vanwege hun (vermeende) agressieve marketing, doen een beroep op het nieuwe kabinet. “Nederland is uniek, met een Staatsloterij en private loterijen (Goede Doelen Loterijen - Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij, VriendenLoterij, en De Lotto) die alleen al in 2011 maar liefst 750 miljoen euro bijdroegen aan de samenleving”, menen de loterijen.

Maatregelen
De loterijen hebben hiervoor wel ruimte nodig, en pleiten daarom voor een aantal maatregelen. De belangrijkste daarvan is om buitenlandse commerciële online gokbedrijven te weren. Volgens de Goede Doelen Loterijen verdwijnen de winsten van die buitenlandse gokbedrijven naar het buitenland. Ze zouden de Nederlandse samenleving niets opleveren en bovendien (kleine) loterijen om zeep helpen.
De Goede Doelen Loterijen vinden hun maatschappelijke bijdrage zo belangrijk dat zij hun vergunning voor de duur van vijftien jaar willen krijgen: die termijn zou noodzakelijk zijn voor investeringen en om een betrouwbare financier voor particuliere initiatieven te kunnen zijn.

Opbrengst: 1 miljard
Met het door de Goede Doelen Loterijen geopperde pakket aan maatregelen zou de kansspelmarkt de samenleving jaarlijks €1 miljard kunnen opleveren. “Bovendien krijgt de consument hiermee een betrouwbaar kansspelaanbod”, aldus de Goede Doelen Loterijen, “en blijft de samenleving in de toekomst profiteren van de opbrengsten uit loterijen.”