Nederland op derde plaats in Aid Transparancy Index

Nederland op derde plaats in Aid Transparancy Index
Nederland op derde plaats in Aid Transparancy Index
5 oktober 2012
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

Nederlandse ontwikkelingshulp behoort tot meest transparante in de wereld. Ons land is de top drie binnengekomen van de Aid Transparancy Index 2012, de lijst die beoordeelt hoe open landen zijn over de besteding van hulpgelden, schrijft de Volkskrant. Nederland dankt zijn positie mede aan de introductie van openaid.nl, waar informatie over ontwikkelingssamenwerking gepubliceerd wordt.

Op de lijst van het Amerikaanse Publish What You Fund staan het Britse Departement voor Internationale Ontwikkeling (91 procent transparantie) en de Wereldbank (88 procent) op de eerste en tweede plaats. Nederland staat met 77 procent op de derde plek. De index met 72 donoren laat zien dat zij steeds opener worden. Gemiddeld is echter nog steeds minder dan de helft van alle informatie over ontwikkelingshulp openlijk beschikbaar. Bijna twee derde van de organisaties die vorig jaar en dit jaar werden doorgelicht, lieten lichte verbetering zien. De gemiddelde score van alle donoren steeg van 34 naar 41 procent.

Malta zonder score; Unicef scoort slecht
In de top van de lijst staan naast de ontwikkelingshulp van Groot-Brittannië, Nederland en de Wereldbank ook het Wereldwijde Fonds tegen Aids, Tuberculose en Malaria, de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, het VN-Ontwikkelingsprogramma, de ontwikkelingshulp van Denemarken en Zweden en de Millennium Challenge Corporation van de Amerikaanse overheid. Aan het andere einde van het spectrum zijn China, Hongarije, Cyprus en het VN-Kinderfonds Unicef te vinden. Ook het Amerikaanse ministerie van Defensie scoort slecht. De laatste plaats gaat naar Malta, dat geen enkel punt scoorde.

Aid Transparancy Index
De index werd vorig jaar gelanceerd tijdens een VN-bijeenkomst over de effectiviteit van hulp in Busan (Zuid-Korea). Hulporganisaties besloten daar niet alleen meer informatie te publiceren, maar dit ook te doen via een gezamenlijke internationale standaard, het International Aid Transparancy Inititative (IATI).