Nederland en Suriname steggelen over microkredieten

19 maart 2008
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

AMSTELVEEN (19 maart) - De Nederlandse regering stelt uit de verdragsmiddelen 6 miljoen euro ter beschikking voor de verstrekking van microkredieten aan kansarme Surinaamse ondernemers. Het programma komt echter moeizaam van de grond. Er is onenigheid over de manier waarop het geld beheerd moet worden.


De bedoeling is dat kansarme ondernemers met een goed ondernemingsplan tot 6.000 Surinaamse dollar kunnen lenen tegen een zachte rente. Burgers die geen onderpand of zekerheidsstelling hebben om bij commerciële banken te lenen krijgen daarbij voorrang.

 


Eigenlijk zouden de eerste microkredieten al in januari verstrekt worden, maar dat ging dus niet door. De beheersstructuur blijkt een hete aardappel in de gesprekken tussen Suriname en Nederland.

 


Minister Rick van Ravenswaay hoopt en verwacht nu dat het programma over een maand alsnog van start gaat. In samenspraak met de Nederlandse ambassade is een voorlopige oplossing gevonden, waarbij via een zogenoemde insertiefase een voorzichtige start wordt gemaakt met het programma. De inzichten die vervolgens worden opgedaan, worden vertaald naar een adequate beheersstructuur.

 


Nieuw is dat niet gewerkt wordt met het systeem van commerciële banken, maar dat NGO's zullen gaan zorgen voor begeleiding en toezicht.