Toon alles (3)

Nationale primeur: briljant donateursplan onthuld

26 september 2019, 06:03
De eerste druk is al uitverkocht.
De eerste druk is al uitverkocht.
Beste goeddoeners, graag neem ik u weer even mee voor duiding van het filantropienieuws van de afgelopen week. Niet voor niets word ik de G.J.B. Hitlerman van de filantropie genoemd, ook al is dat alleen door mijn dyslectische broer Lloyd.
 
Groot nieuws! De Azijnbode berichtte deze week dat de grote goede doelen snel hun donateurs aan het verliezen zijn.
Alsof je op een mierennest trapt.
 
Direct lieten de Christelijke goede doelen via het Nederlands Dagblad weten: bij ons niet!
‘Het aantal particuliere giften blijft bij ons absoluut op peil’, zegt directeur Haaije Feenstra van koepelorganisatie Prisma. Dus de christenen zitten goed. Het probleem zit bij de heidenen.
 
Direct liet koepel Goede Doelen Nederland weten: bij ons is ook geen probleem!
Wij hebben net eigen onderzoek gedaan naar onze 25 grootste lidorganisaties en wij herkennen ons niet in dit beeld, want ja, bij sommige goede doelen gaat er wat af en bij andere er weer wat bij. Maak niet zo’n drukte, paniekzaaiers.
 
Maar… gaat er per saldo over de breedte nou wat af of niet?
Nou ja per saldo wel. Een beetje. Marginaal eigenlijk. Verwaarloosbaar. Een dipje.
 
Een dipje? Volgens VU-onderzoek Geven In Nederland niet hoor. Die meten in 20 jaar een gestage daling van het ‘levende geld’. Die zien een heldere trend: die trend ziet zelfs Stevie Wonder met een lasbril op!
 
Trend, trend. Alles is tegenwoordig een trend. Als het dertig jaar warmer wordt op de aarde, hebben we al een klimaatprobleem. Onderzoek is zo overschat tegenwoordig. Al die getallen! Weet je wel hoeveel getallen er zijn? Nou dan!
 
En waar ligt dat 'dipje' nou aan?
Nou dat is wel duidelijk: aan de donateurs natuurlijk!
Die verrekte donateurs. Die doen maar wat. Die gaan bijvoorbeeld dood en daarna weigeren ze te geven. Vooral aan de deur.
Of ze zijn juist jong en die weten niet wat een acceptgirokaart is. Of een cassettebandje. Of een fax. 
 
Dus het geefgedrag verandert?
Welnee. Het ligt aan de AVG.
 
Aan de AVG?
Ja joh. Goede doelen zijn tegenwoordig net boksers die hun handen op hun rug gebonden krijgen. Kon je donateurs vroeger helemaal de tering spammen of opbellen tijdens het aanvankelijk nog warme eten? Kan niet meer. Of achtervolgen in een winkelcentrum tot aan de voordeur? Vergeet het maar. Those were the days.
 
Dus het ligt niet aan de goede doelen zelf?
Absoluut niet. Het ligt echt aan de donateurs. Die geven minder. En dat moeten ze niet doen. Ze moeten juist méér gaan geven. Hoe moeilijk kan het zijn? Dus ja, we kijken het nog een jaartje aan, maar anders gaan we ons Donateurs Deltaplan-uitvoeren.
 
Het Donateurs Deltaplan?
Het is nog een concept dat uitgewerkt moet worden - the devil is in the details - maar we gaan donateurs opsluiten in een heel groot Glazen Huis. Dan draaien we net zo lang plaatjes met keiharde boze repmuziek totdat ze weer gaan doneren. Pas dan laten de goede doelen ze er weer uit. 
’t Is even een gedoetje, maar dan heb je ook wat.

Laatste vraag: wie gaat dat enorme Glazen Huis financieren?
Nee, even serieus. Wie denk je?
 
Reageren? Mail ons, of reageer via TwitterFacebook of Linkedin.
gerelateerde items