Toon alles (1)

Morele vergunninghouders

26 maart 2015, 04:00
Goed doen als bankrekening om er slechte dingen af te halen.
Goed doen als bankrekening om er slechte dingen af te halen.
Tilburgse psychologen zijn tot een opmerkelijke conclusie gekomen: wie iets goeds doet, of zelfs alleen maar aan iets goeds denkt, doet daarna vaker iets wat juist slecht is. Dat noemen de wetenschappers ‘moral licensing’: goeddoeners en -denkers geven zichzelf een ‘morele vergunning’ om iets immoreels te doen.

Voorbeelden uit de praktijk:
1.
Vlak voordat de collectant van de MaagLeverDarmStichting aanbelt, denkt u intensief aan een donatie van 1.000 euro contant en een bos bloemen voor uw moeder die u al 10 jaar niet meer hebt opgezocht in een tochtig bejaardentehuis. Als de collectant aanbelt, snelt u naar de deur en perst u een warme hondendrol door de gleuf van de collectebus en zegt u kordaat: ‘ik heb al gegireerd!’
Dan laat u de beteuterde collectant uw morele vergunningspas zien.

2.
Vlak voor het sluiten van de succesvolle fondsenwervingsactie denkt de directeur van een spierziektefonds tijdens het aaien van zijn Mexicaanse naakthond heel erg aan het aflossen van zijn hypotheek. Daarna gooit hij een ijsemmer over het dier en maakt hij een riant bedrag over aan zijn bank met de opmerking: ‘deze bijdrage is moreel volledig aftrekbaar’.

3.
Vlak voor het publiceren van deze column denkt Schuringa heel erg aan het toekennen van de Nobelprijs aan Tilburgse wetenschappers die met ons belastinggeld onderzoek doen naar fluttheorieën die maximaal het denkvermogen van een verwaarloosde kamerplant vereisen. Maar hij voelt zich moreel volkomen gelegimiteerd om het Personality and Social Psychology Bulletin van 25 februari j.l. integraal te gebruiken voor het verschonen van de kattenbak en vervolgens aangetekend te versturen aan de heer Diederik Stapel.
gerelateerde items