Toon alles (1)

Morele compensatie

30 oktober 2014, 04:00
Ook fundamentalistisch goed doen blijft fundamentalisme. Dus.
Ook fundamentalistisch goed doen blijft fundamentalisme. Dus.
Twee Groningse hoogleraren hebben een verklaring voor jattende directeuren van goede doelen: ‘Morele compensatie’. Dat wil zeggen: als mensen iets heel goeds hebben gedaan, vinden ze sneller dat ze ook iets minder goeds mogen doen.
Ik moest gelijk denken aan ‘s wereld beroemdste goede doelendirectrice Moeder Theresa, die nog immer volkomen kritiekloos bewierookt wordt voor haar goede daden in de sloppenwijken van Calcutta. Verschoppelingen der aarde helpen is natuurlijk heel goed. Maar ervoor zorgen dat de verschoppelingen in grote aantallen blijven doorkomen doordat je het gebruik van anticonceptie ziet als duivelswerk, dat lijkt toch weer veel minder goed. De fundamentalist Theresa voedde haar eigen hulpcyclus. Zoals de RK-kerk haar barmhartige hulp in derde wereldlanden aan miljoenen AIDS-patiënten voedt met de blijvende verkettering van het condoom.
Maar hier houdt de vergelijking met de jattende directeuren helaas op. Moeder Theresa en haar moederkerk zullen in hun extreem achterlijke standpunten over gezinsplanning beslist geen kwaad hebben gezien of nog steeds zien. Miljoenen creperende mensen als morele compensatie? Dat is geen aannemelijke verklaring voor objectief gezien amoreel gedrag. Dit wel: uit naam van religie doen ogenschijnlijk doodnormale mensen de verschrikkelijkste dingen. De ene godsdienst door de verplichting iets af te doen (een rubbertje); de andere door de verplichting juist iets om te doen (een bomgordel).
gerelateerde items