Mona Keijzer heeft geen kleren aan

1 oktober 2020, 06:11
Mona Keijzer heeft geen kleren aan
Mona Keijzer heeft geen kleren aan
‘Hartelijk bedankt dat u niet op Mona Keijzer hebt gestemd!’, dat kreeg ik op mijn mobiel te zien bij de digitale verkiezing van de nieuwe CDA-lijsttrekker. 
Euforisch sloeg ik Pieter Omtzigt op zijn schouders, maar die kon dat helemaal niet waarderen, want die was - zoals wij intussen weten - net hartelijk bedankt dat-ie op Hugo de Jonge had gestemd.
 
Intussen is alles uitgezocht en het is gelukkig allang bevestigd: Mona Keijzer wordt níet het nieuwe gezicht van het CDA. Daarmee is wel een slag, maar nog niet de oorlog gewonnen van deze staatssecretaris van Economische Zaken. Het is vooralsnog slecht nieuws voor de goede doelen, die straks niemand meer mogen bellen voor een bijdrage aan de goede zaak.
De reden hiervoor: Mona wordt tijdens het pannenkoeken bakken te veel gestoord door ‘verkooptelefoontjes’. In een aandoenlijk onbeholpen propagandafilmpje (iets dynamischer dan het bloemstukje vanwaarachter drs. Janmaat zijn electoraat pleegde toe te spreken), zegt Mona in een smetteloos wit schort: ‘Negen op de tien Nederlanders irriteren zichzelf mateloos aan de verkooptelefoontjes.
 
Zichzelf bevredigen’, trekken we nog Mona, maar ‘zichzelf irriteren’? Dat je ook met Klukkluk-Nederlands toch een bewindsvrouw kunt worden, is al een veeg teken. Het is daarom niet verwonderlijk dat alle onderzoeken, argumenten en redelijkheid op Keijzer afglijden als bakboter in haar tefalkoekenpan. Aan Keijzer hecht niets. Zelfs de Covids slaan gelijk linksaf als ze haar tegenkomen. Hechting is er alleen met de rechtervleugel van het electoraat, dat in Keijzers geboortedorp Volendam in cohorten tegen de dijk is aangekruid.
 
Volgens de staatssecretaris moeten de goede doelen maar creatief zijn in de anderhalvemetersamenleving om hun inkomsten op peil te houden. Zij rept in dit verband over de ‘klantrelatie’ die de goede doelen zouden hebben met de donateurs.
Klant-re-la-tie. Laat de terminale stupiditeit van dat begrip even tot u doordringen. De donateur als klant.
 
Het is de door de vangrail geschoten kolder van het consumentisme. Iedereen is klant. Hoera! De ouders, die een schoolproduct voor hun kind afnemen. De patiënt, die van de huisarts een gezondheidsgarantie wil. De burger die de overheid afrekent op de beroerde service binnen het pandemiepakket. Het leven als één grote transactie. De wereld zo maakbaar als de Sims.
Mijn hartelijke aanbeveling aan Goede Doelen Nederland: neem deze linguïstische kwijl over de 'klantrelatie' in hemelsnaam niet klakkeloos over. Zit je automatisch in het sneue taalwagonnetje van de staatssecretaris.
 
Met de geestelijke rijkdom die uit Keijzers reactie spreekt, komen we linea recta in het domein van de fruitvlieg. Dat is geen plek in het dierenrijk die uitzicht biedt op veel mentale progressie. Hoe ga je uitleggen aan Mona wat het verschil is tussen een algemeen nut beogende instelling en een eigen nut beogend bedrijf? Welke passage in de parabel van de Barmhartige Samaritaan is voor christen-democraat Keijzer nog onduidelijk? 
Hoe ziet zij de klantrelatie tussen de hulpbehoevende en de helper uit Samaria? Had de helper ongevraagd in actie mogen komen? (ook al was in dit bijbelverhaal totaal geen sprake van enige pannenkoek-achtige setting).
Zou Mona denken dat na afloop een transactie heeft plaatsgevonden? Zou de geholpene om een bonnetje gevraagd hebben? 
Maar ja, katholieken en bijbelkennis: alsof je een goudvis op een de fiets de Alpe d’Huez opjaagt.
 
Wat moeten we met Mona Keijzer, nu zelfs de Stichting tegen Geestelijke Armoede haar niet meer mag bellen voor een bijdrage? Mijn advies aan Goede Doelen Nederland: niets. Helemaal niets.
Ik zou alle pogingen om haar te overtuigen met redelijke argumenten per direct staken. Het is bakboter aan de galg en paarlenkettingen voor de zwijnen. Beter is het om volstrekt onredelijk argumenten te gebruiken. Die helpen ook niet, maar het lucht wel lekker op.
Mona.
Met je pannenkoek.►Bekijk nu het enge filmpje: klik hier
Meer producten afnemen uit de zieke geest van ir. Han A. Schuringa jr, of u aanmelden voor de cursus 'Tien recepten voor een stom toetje?' Klik hier.
 
gerelateerde items