Moet Jos aan de medicijnen?

7 maart 2019, 06:04
Warrige woordsalades kunnen ook heel smakelijk zijn.
Warrige woordsalades kunnen ook heel smakelijk zijn.
Ook de column gehoord of gelezen (zie bijlage) van Jos van Hezewijk tijdens het WRR-feestje in het Vredespaleis?
Jos was als miljonairskenner uitgenodigd voor het vertier. Dat kwam er. Volgens ooggetuigen viel zijn cursiefje – hoe zullen we het netjes zeggen – als een dampende drol op een versgebakken bruidstaart. Dat is waar je zo’n bruine jongen echt niet wilt hebben.
 
Zelf hou ik er wel van: cursiefjes als schurend zand in de bilnaad. Dus 1-0 voor ons Jos.
Dan over naar de inhoud van Jos’ gedachtenspinsels. 
De portee van zijn boodschap: de rijken maken vooral goede sier met filantropie. Voor hen is filantropie een verdienmodel. 

Op dit punt wil ik graag even de ramen in het bovenkamertje tegen elkaar openzetten. 
Ik help u even. 
Dus, Jos van Hezewijk, die zijn hele leven van de miljonairs een verdienmodel heeft gemaakt met de handel in adressenlijsten en boekjes over miljonairs; de Jos van Hezewijk die met Excelletjes zijn eigen kassalaadje goed heeft gevuld, die Jos vindt dat de rijken van filantropie geen verdienmodel mogen maken. Dat gebochelde denken vind ik persoonlijk ronduit charmant, maar het blijft helaas wel keihard hypocrisie op een Droste-blik. Dat is de hand die je gevoed heeft eerst publiekelijk amputeren en daarna 7 minuutjes in de column-Airfryer doen. Daar kunnen ze niet tegen. Handjes.
 
Is het erg van Jos? Welnee. De column is bij uitstek een vrijplaats. Ik heb er gelukkig mijn echtscheiding, royementen en de bodemprocedure tegen schaatsfabrikant Viking aan te danken. Die Gedanken sind frei. En Jos kan wel tegen een stootje. Hoewel. Na het laatste stootje zegt Jos dus wel übervreemde dingen. De warrige woordsalades van Jos hebben gewoon een korreltje zout nodig. Zeker omdat Jos afgelopen maandag weer naar z’n werk moest en door enkele vermogenden werd gebeld.
‘Zeg Hazewijk, is het waar dat je ons hebt zitten bashen daar in het Vredespaleis?’
‘Welnee. Dat was een column, meneer Goldschmeding.’
‘Ok Heeswijk, misschien moet je dan maar geen columns meer schrijven dan.’
‘Zeker meneer Goldschmeding. En nu ik u toch aan de lijn hebt: klopt uw huidige adres nog?’
Wilt u ondanks deze column toch meer lezen van DDB-columnist Han Schuringa? Klik hier.
gerelateerde items