Een meldplicht voor filantropen? Het beste idee ooit!

7 februari 2019, 06:04
Kent u vage filantropen? Pas op, ze zijn gevaarlijk. Benader ze niet zelf, maar geef ze direct aan bij de lokale autoriteiten.
Kent u vage filantropen? Pas op, ze zijn gevaarlijk. Benader ze niet zelf, maar geef ze direct aan bij de lokale autoriteiten.
Heeft u het al gehoord en gelezen? Het is nu officieel: filantropie is hart-stik-ke FOUT. Dus niet gewoon ‘niet zo goed’, maar echt intens slecht. Goeddoeners zijn weerwolven in schaapskleren, die hun foute stoepje schoonvegen met de filantropiebezem. 
 
Ik twijfelde zelf al, maar nu er steeds meer ingezonden stukken komen van mensen met een hogere opleiding die ook vinden dat filantropie onze hele samenleving verkankert, ben ik helemaal om. 
En ik dacht ook al: zoals die goede doelendirecteuren en filantropen soms kunnen kijken. Met zo’n blik. En dat lachje soms. Dan had je kun weten: dat is foute boel. 
 
Bent u werkzaam in de liefdadigheidsindustrie of bent u zelfs vrijwillig actief hierin (dat zijn de ergsten), dan zit u helemaal aan de verkeerde kant van de geschiedenis. Onder de schone schijn van filantropie gaat een elite schuil die zonder enige vorm van controle politieke agenda’s bepaalt, schrijven Menno Bosma en Roeland Muskens in NRC Handelsblad, de slijpsteen van onze geest. Ze schrijven dat omdat de journalist Anand Giridharadas dat ook al schreef. En als je zo’n moeilijke achternaam hebt, dan moet het wel heel gek lopen om het dan niet bij het juiste eind te hebben.
 
De genadeslag voor de foute filantropie in Nederland delen Bosma en Muskens uit met deze voltreffer: ‘Ook de miljoenen van de Postcodeloterij, van de Nederlandse goede doelenondernemer Boudewijn Poelmann, worden volgens volstrekt onduidelijke criteria uitgedeeld.’
Precies wat ik altijd al vermoed had! In plaats van hele duidelijke criteria heeft die Poelmann volstrekt onduidelijke criteria bij het uitdelen van die half miljard euro per jaar. Geen enkele controle. IJskoud onder onze ogen. Die man doet maar wat! En erger, hij bepaalt gewoon de hele politieke agenda van Nederland. En wij maar loten kopen en denken dat Rutte de dienst uitmaakt. Welnee joh! 
 
Echt goed dat Bosma en Muskens ons de ogen geopend hebben, want als je even verder kijkt zie je de perfide patronen. Als Poelmann de hoofdsoeteneur is van infout geld, dan zijn de goede doelendirecteuren de NSB-burgemeesters in vredestijd die zonder blikken of blozen al die honderden miljoenen aannemen en er in Carré ook nog mee op de foto gaan! Wees dan een vent of vrouw en sta op, en zeg: ‘Nee Boudewijn. Het is mooi geweest. Wij hoeven jouw mistige miljoenen niet! Zolang jij volstrekt onduidelijke criteria hanteert, zal de dierenmishandeling en het affikken van het amazonegebied moeten doorgaan. Dan maar geen maaltijd voor sloppenkinderen. Iemand moet een grens trekken.’
 
Het is tijd voor het einde aan de charade. Filantropie heeft niets met menslievendheid te maken, maar alles met de afbraak van onze democratie en levert geen enkele bijdrage aan de reductie van onduidelijke geefcriteria. Laten we met elkaar deze liefdadigheidselite in het helle daglicht van de rechtvaardigheid plaatsen. Geweldig daarom dat het kabinet een wetsvoorstel heeft voor een meldplicht van filantropen en een inkeerregeling voor fout geefgeld!
Ik vind zelf de grens voor giften vanaf 15.000 euro nog veel te hoog. Iedereen die aan filantropie doet, mag van mij aan de schandpaal. Het begint namelijk met tien schimmige euro in de collectebus voor godmagwetenwat, en het eindigt bij types als Poelmann met bijna 500 miljoen per jaar. Je kan er niet vroeg genoeg bij zijn. Dus: openbaar maken die vunzige vrijgevigheid! Dank Bosma en Muskens voor jullie genadeloze analyse: filantropie is door jullie nu ontmaskerd als het nieuwe filantrofascisme. In Het Land van Slecht Doen is het met kwaad geld naar kwaad geld gooien. Geefgeld is bloedgeld. Dus. 

Volgende week: Filatelie, erger dan misbruik van gehandicapte dieren?Ir. Schuringa heeft de hoofdredacteur verzekerd dat het hem geen biet interesseert wat u van zijn columns vindt. Hebt u desondanks toch de behoefte op de inhoud ervan te reageren?

Stuur uw reactie aan: media@lenthe.nl 
gerelateerde items