Meer overheidsgeld voor maatschappelijke projecten; weinig structurele ondersteuning

19 mei 2017, 10:00
Gemeenten stellen confinanciering vaak als voorwaarde, maar zijn nog weinig bezig met crowdfunding
Gemeenten stellen confinanciering vaak als voorwaarde, maar zijn nog weinig bezig met crowdfunding
Gemeenten verwachten dat er de komende jaren in veertig procent van de Nederlandse gemeenten meer geld beschikbaar komt voor ondersteuning van maatschappelijke projecten. Maar slechts een op de drie gemeenten is bereid om die initiatieven structureel te blijven ondersteunen. Dat blijkt uit verkennend onderzoek op basis van een selecte steekproef, dat gisteren als Civic Crowdfundingmonitor 2017 werd gepresenteerd door de Hogeschool van Amsterdam (HvA).
 
De Hogeschool van Amsterdam deed, in samenwerking met Voor je Buurt en 1%Club, onderzoek naar de opkomst van crowdfunding om geld, hulp en materiaal in te zamelen voor lokale maatschappelijke projecten. Het totaal opgehaalde bedrag met dit type crowdfunding is in 2016 bijna verdubbeld ten opzichte van 2015, van 700.000 naar 1.291.000 euro. De monitor analyseerde 475 maatschappelijke projecten uit heel Nederland die in 2015 en 2016 crowdfunding hebben ingezet. 122 Van die projecten kregen een bijdrage van een fonds of lokale overheid.
 
Cofinanciering
Frank Jan de Graaf, lector Corporate Governance & Leadership: ‘Geld is er op veel plaatsen nog voldoende, maar overheden kiezen er zelf voor om cofinanciering als voorwaarde te stellen. Als je 10.000 euro nodig hebt, is het niet ongebruikelijk dat je maximaal de helft van de overheid krijgt.’ Subsidieaanvragers moeten op die manier aantonen dat er maatschappelijk draagvlak voor hun project bestaat.
 
Gemiste kans
Tegelijk houden gemeenten zich nog weinig bezig met instrumenten waarmee aanvragers die cofinanciering kunnen inzamelen. Zo blijkt uit het onderzoek dat crowdfunding door 85 procent van de gemeenten wordt gezien als een kansrijk instrument, maar slechts een handvol stimuleert inzet ervan ook actief. Een gemiste kans, laat de monitor zien. Bijna tweederde van de initiatiefnemers die al tijdens hun crowdfundingcampagne een bijdrage van de gemeenten ontvingen, waren sterker gemotiveerd om de rest van de cofinanciering rond te krijgen.
 
De monitor wordt vanmiddag gepresenteerd tijdens het event Het nieuwe samenwerken voor lokaal initiatief, waar lokale overheden en fondsen ervaringen met elkaar delen.
 
Klik hier om te Civic Crowdfundingmonitor te lezen.
 
gerelateerde items