Meer Belgische erfenissen naar het goede doel

22 april 2014, 04:00
Meer Belgische erfenissen naar het goede doel
Meer Belgische erfenissen naar het goede doel
Notarissen hebben in 2013 in België 36 procent meer testamenten opgesteld dan het jaar voordien. De oorzaak? Babyboomers die hun centen aan goede doelen willen geven, schrijft De Morgen.

Voor de Koninklijke Federatie van de Belgische Notarissen is het duidelijk: ‘Meer dan ooit zijn mensen bezig met erfenissen’, zegt erevoorzitter Bart Van Opstal. ‘Daarbij zijn het vaak ngo's en liefdadigheidsinstellingen die in de prijzen vallen. Het aantal mensen dat hun erfenis aan een goed doel schenkt, is de voorbije jaren zienderogen toegenomen.’
Josse Abrahams van de Koning Boudewijnstichting (foto): ‘Noteerden we in 2010 nog 27 legaten, dat aantal steeg vorig jaar tot 51.’ Ook bij testament.be - samen met de Boudewijnstichting de grootste vzw rond erfenissen voor goede doelen - zien ze het aantal kandidaat-erflaters al jaren stijgen. Zij bieden formules aan om erfenissen aan een goed doel of verscheidene goede doelen te schenken.

Ziektes en dieren
Met stip op één in de top tien van populairste goede doelen: Artsen Zonder Grenzen. Maar ook natuurorganisaties als WWF en Gaia halen een fors bedrag uit erfenissen. ‘Ziektes en dieren scoren altijd goed, ook in het buitenland’, vertelt Marnix Puype van testament.be.
De Stichting tegen Kanker, die de tweede plaats bezet, haalde in 2012 48 procent - iets meer dan 10 miljoen euro - van haar inkomsten uit legaten die openvielen door een overlijden. ‘De piek in legaten voor het goede doel is voor een groot deel te danken aan de babyboomers’, meent Puype. ‘Zij gaan nu met pensioen, denken aan hun testament en zijn geëngageerd, in de geest van mei '68 en de hippies.’
gerelateerde items