Toon alles (2)

Manifest

31 mei 2019, 06:05
'Breng die enorme menigte van drieënhalf miljoen mensen op de been!'
'Breng die enorme menigte van drieënhalf miljoen mensen op de been!'
Een dikke drieënhalf miljoen Nederlanders steunt als vrijwilliger, lid of donateur een van de tientallen organisaties die zich inzetten voor natuur, milieu of dier. Van de Stichting tot het Behoud en Bescherming van het Przewalskipaard tot Vrienden van de Olifant, er is voor elk wat wils. Sommige zijn verbluffend groot. De Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten is met ruim honderdduizend hectare bijvoorbeeld uitgegroeid tot de grootste particuliere terreinbeheerder van Nederland. Het Wereld Natuur Fonds heeft, anders dan de naam doet vermoeden, echte poldergenen: één op vijf donateurs van de mondiaal opererende natuurbeschermingsorganisatie is Nederlands staatsburger.
 
Wie verwacht dat met zo veel goede burgerzin de Nederlandse natuur wel in topconditie zal verkeren komt bedrogen uit. Deels komt dat misschien omdat we nu eenmaal meer van exotische dieren en planten houden. Er ontspon zich nog niet zo lang geleden een heuse volksgekte rond de komst van twee pandaberen naar Ouwehands Dierenpark. Deze houderij van gefokte knuffelbeesten draagt bitter weinig bij aan de bescherming van hun sterk bedreigde wilde soortgenoten, maar ze hebben zulke lieve namen: Wu Wen en Xing Ya. Dat u het weet. En wat te denken van de ludieke #MeKoe-actie om slachtkoe Hermien een fijne oude dag te bezorgen? Ondertussen gaat het Nederlandse natuur- en cultuurlandschap naar de gallemiezen.
 
De grutto - voor zijn broedsucces voor tachtig procent afhankelijk van Nederlandse weidegronden - dreigt uit ons land te verdwijnen. De ooit alomtegenwoordige zang van de veldleeuwerik vervaagt tot een zoete jeugdherinnering. Eind vorige eeuw herintroduceerden natuurbeschermers met gepaste trots de uit ons land verdwenen bever en nu schieten wij in Limburg het dier weer een kogel door de kop wegens aangerichte ‘schade aan waterwegen’.
 
Ik schets de volgende natte fondsenwerversdroom: breng die enorme menigte van drieënhalf miljoen mensen op de been, fysiek en virtueel, om grootschalig herstel van verloren natuurwaarden in Nederland te realiseren. In mijn oor neuriet Mick Jagger psychedelisch: Cash your dreams before they slip away. Er is nog kans op succes ook. Uit het niets kwam een stel wetenschappers eind vorig jaar plots uit hun veilige lab om zowaar eens iets te vinden van de samenleving. Zij stelden de contouren op van een Deltaplan Biodiversiteit en nodigden boeren, buitenlui en burgerorganisaties uit om mee te doen. Carola Schouten stond erbij en lachte vriendelijk. Laat dit niet weer een plan worden dat een zachte dood sterft. Schuif het kleinere eigenbelang terzijde: fondsenwervers aller natuurbeschermingsorganisaties, verenigt U!
 
Johan van de Gronden is filosoof, essayist en bestuurder van goede doelen en schreef deze column voor The Fundraiser Magazine. Klik hier voor een abonnement of bestel hieronder losse nummers. 
Ook een bijdrage schrijven? Klik hier. 
gerelateerde items