Malliantie

19 maart 2015, 04:00
Koning, keizer, admiraal: de Maatschappelijke Alliantie heeft ze allemaal.
Koning, keizer, admiraal: de Maatschappelijke Alliantie heeft ze allemaal.
Zet twee Nederlanders bij elkaar dan heb je gelijk een kerk of een goed doel. En dan niet lang daarna een kerkscheuring of een fondswervingsrel.
Zet Steven van Eijck in een geluiddicht kamertje en laat hem meer dan dertig minuten alleen, dan heb je gelijk een nieuwe, hemelbestormende, intergalactische stichting die alle goede doelen in één klap overbodig maakt. De man die de motoriek en het bijsturingsvermogen heeft van een zelfgebreide Katjoesja-raket, kwam vorige week naar buiten met de Maatschappelijke Alliantie Nederland, waarvan hij gelijk maar secretaris-generaal is geworden. Het is dezelfde ronkende titulatuur en terminologie die Elsschots Wereldtijdschrift in Lijmen/Het Been aankleeft. En dat voor een stichting die bedoeld is als ‘participatieplatform’ voor fondsen, bedrijven en overheid.
Bent u er nog? Een participatieplatform… Wat een zaaddodend proza. Of beter Prozac, want bij de overheid hebben ze direct de portemonnee getrokken om Van Eijck tot aan zijn pensioen met zijn platform te laten spelen. En met wie? Met een door het glazen plafond geparachuteerde minderheid? Bijvoorbeeld een vrouw. Een transgender dwerg. Of iemand met een lichamelijke beperking waarvoor nog een gezondheidsfonds moet worden opgericht?
Neen. Natuurlijk met twee andere blanke, middelbare mannen die als uitgedwarrelde bladeren in de herfst van hun carrière nog leuk mogen meetuttemerullen op Van Eijcks platform. Klinkende namen wel – Balkenende en Wientjes – maar rolmodellen van onze diverse civil society kunnen deze Omroep Maxers toch bezwaarlijk genoemd worden. En het is meer de galm van een antieke koets met een aanlopend wiel, dan het hybride geronk van een bloedsnelle Tesla.
‘Je bent gewoon jaloers dat jij niet gevraagd bent’, zei mijn permanent geestelijk beperkte broer Lloyd gisteren.
Ja, dat zal het zijn.
gerelateerde items