Landmijntje

16 maart 2017, 06:00
Zonder bestuurlijke passie geen Adriaan
Zonder bestuurlijke passie geen Adriaan
Hoe komt het toch dat mensen die op hun gewone werk bestuurlijk als toppers door het leven gaan, als toezichthouder bij een goed doel opeens staan te schutteren als Bassie & Adriaan met een liter wodka achter de kiezen? Ik zal het u maar gelijk verklappen: het is pure onderschatting. Als je bij een multinational een paar tonnetjes wegtikt, is het toch altijd fijn om ter absolutie iets voor de samenleving terug te doen. Graag bij iets wat de mensen geinig vinden en wat het in de reclame en op haringparty’s goed doet, zoals een kluwen labradorpuppies die zich in wc-rollen wikkelen en later blinde mensen gaan helpen om veilig over te steken of die een te heet gewassen onderbroek voor je uit de wasmachine halen.
Voor zo’n aaibaar doel hoef je helemaal niet je best te doen, want alles is er wollig, zacht, schattig en vrijwillig. In die heerlijke oase van amateurisme kun je ziende blind zijn als toezichthouder en horende doof. Het echte toezicht wordt uitgevoerd door twee goed getrainde hulphonden die alleen aanslaan als de Bonzobrokken op zijn.
 
Hoe is anders te verklaren dat bijvoorbeeld een hooggeleerde prof corporate governance, een loslippige registeraccountant en een borstroffelende silverback-bestuurder het zo uit de rails hebben laten lopen bij KNGF Geleidehonden? Zouden die nou niet een ngo’tje die nummer 109 staat op de ranglijst van bestedingen in het gareel kunnen houden?
Uh. Nee.
Gewoon niet op zitten letten. Te druk met puppies op de foto. Snurkiesnurkie.
Onversneden onderschatting, ik zei het u al.
 
Want een goed doel blijkt véél moeilijker dan een universiteit, accountantskantoor of verzekeringsmaatschappij. Complexe multi-stakeholder-omgeving, met hybride financieringstromen en dito verdienmodellen, uitdagende innovatieagenda en maatschappelijk schuivende panelen in een two tier-governancemodel. Niks aaibaars aan.
En wat doe je dan als de stront tegen de ventilator komt? Excuses maken? Opstappen? Mea maxima culpa? Een blindegeleidestok aanschaffen? De sleutels van de kennel inleveren?
Nee hoor. Dan geef je gewoon ijskoud die hulphonden de schuld. Die blaffen wel, maar hebben geleerd om niet te bijten.
Over tot de orde van de dag. Pak bal! 
 
gerelateerde items