Kraak de crisis, op naar een betekenis-economie!

7 mei 2020, 06:00
Kraak de crisis, op naar een betekenis-economie!
Kraak de crisis, op naar een betekenis-economie!
Juist in deze tijd maken we ons zorgen. Zorgen over de gezondheid van mensen, over onze mensen in de zorg, over onze economie en ondernemers. Over een samenleving die soms stil lijkt te vallen. Maar de vraag is ook hoe verder? Welke lessen trekken we uit deze tijd en nemen we mee als de samenleving beetje bij beetje weer opengaat? Hoe kunnen we de economie anders en betekenisvoller gaan inrichten? Uit het initiatief ‘Kraak de Crisis’ blijkt dat er genoeg waardevolle ideeën zijn waarin we kunnen investeren. 
 
Een duurzamer en socialer Nederland
Willen we veerkrachtiger uit deze crisis komen dan is werken aan een duurzamer en socialer Nederland een vereiste. De werelddoelen van de Verenigde Naties (SDG’s, sustainable development goals) kunnen daarvoor de leidende en verbindende agenda zijn. Verbindend voor overheden, bedrijven en fondsen om gezamenlijk te investeren in de grote opgaven waar we voor staan. En waar sociale initiatieven en sociale ondernemingen een bijdrage aan leveren. Juist nu is die verbinding hard nodig. Alleen samen komen we krachtiger uit de crisis. Tijd om impactvolle donaties en investeringen te doen dus. De afgelopen weken werkten verschillende knappe koppen met een sociaal hart ideeën hiervoor uit. 
 
Hoe meet je die impact?
Om te bepalen of een idee of initiatief daadwerkelijk een verschil gaat maken zal je de maatschappelijke waarde inzichtelijk moeten maken. De social handprint van MAEX, de maatschappelijke beurs, is daar een goede tool voor. Het is gekoppeld aan de sustainable development goals (SDG’s) zodat je direct kunt zien op welk gebied een bijdrage wordt geleverd en hoe impactvol die bijdrage is.
De tien genomineerde initiatieven die meedoen aan Kraak de Crisis hebben dit allemaal ingezet.  
 
Wie kraakt de crisis? 
Deze week ontvangen de 10 genomineerde initiatieven die meedoen aan Kraak de Crisis een ‘bootcamp’ van PWC en Frisse Blikken om hun ideeën nog krachtiger te maken. Op 8 mei moeten ze pitchen en dan krijgen 3 van de 10 een geldprijs (totale waarde €40.000,-) waar ze verder mee kunnen. 
Het is fantastisch om te zien hoe mensen juist deze tijd aangrijpen om Nederland duurzamer en socialer te maken. Het is dan ook jammer dat er maar 3 initiatieven uiteindelijk gehonoreerd kunnen worden. 
Gelukkig maakt een notering aan de maatschappelijke beurs, MAEX, het mogelijk ze duurzaam in beeld te houden en te verbinden aan wie dan ook, die het belangrijk vindt om te investeren in maatschappelijke impact, in een of meer van de 17 werelddoelen. Want helder is dat we toe moeten naar een betekeniseconomie waarin economische, ecologische en sociale waarde gelijkwaardige onderdelen zijn. En waarin iedere bijdrage telt.
 
Meer informatie: www.maex.nl
Meer berichten van en over MAEX: klik hier
gerelateerde items