Koop nu de unieke studie 'Giving in Europe'

27 maart 2017, 13:00
Verplichte leesstof voor iedereen die geïnteresseerd is in (grensoverschrijdende) filantropie
Verplichte leesstof voor iedereen die geïnteresseerd is in (grensoverschrijdende) filantropie
Het studierapport ‘Giving in Europe’ komt voort uit ERNOP: een samenwerking van meer dan 200 wetenschappers uit meer dan 25 Europese landen die lid zijn van the European Research Network on Philanthropy. ‘Giving in Europe’ geeft voor het eerst inzicht in de private kracht van filantropie in meer dan twintig landen: 100 miljard euro jaarlijks. Deze studie is een must voor iedereen die filantropie bestudeert of werkt met partners binnen de EU.
 
‘Giving in Europe’ is een eerste poging om filantropie in Europa in kaart te brengen door een schatting van bijdragen van huishoudens, fondsen, nalatenschappen, bedrijven en loterijen. De studie beoogt een ‘reframing’ van de klassieke filantropie bij met name politici en beleidsmakers die menen dat hier om een ‘pre-verzorgingsstaat fenomeen’ gaat. ‘Moderne filantropie’ gaat tegenwoordig volgens eindredacteur prof. Theo Schuyt verder dan alleen armenzorg, welzijn en onderwijs. Het omvat nu een breed spectrum van goede doelen, waaronder onderzoek, werkgelegenheidsprogramma’s, sociale ondernemingen en investeringen, maatschappelijke vernieuwing, natuurbehoud en behoud van cultureel erfgoed. Daarbij wordt filantropie gezien als zuurstof voor een democratische, pluralistische samenleving en toont ‘twee gezichten’: naast een privaat, ook een publiek profiel inzoverre er gebruik wordt gemaakt van fiscale voordelen die nationale overheden bieden om het burgerinitiatief te faciliteren.
 
‘Giving in Europe’ demonstreert dat filantropie een moderne ontwikkeling doormaakt, gebaseerd op een eeuwenoud Europees fundament. Schuyt schetst hierbij de moeilijke opdracht: overheid, markt en filantropie dienen te werken elk vanuit eigen kracht en legitimiteit voor het algemeen belang. Dominantie van geen van deze drie pijlers is wenselijk.

Highlights
Giving in Europe bevat gegevens over filantropie in de volgende Europese landen:
Oostenrijk, België, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Ierland, Italië, Lithouwen, Nederland, Noorwegen, Portugal, Slowakije, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Bijdragen (in miljarden euro’s)
  1. Huishoudens:            €41,3   (47%)
  2. Bedrijven:                   €21,7   (25%)
  3. Fondsen:                     €16,8   (19%)
  4. Nalatenschappen:     €  4,8     (6%)
  5. Loterijen:                     €  2,8     (3%)
Totaal                                    €87,5
 
Landen top 5 (in miljarden euro’s, afgerond)
  1. Verenigd Koninkrijk:   €25,3
  2. Duitsland:                     €23,8
  3. Italië:                              €  9,0
  4. Frankrijk                        €  8,4
  5. Nederland                     €  4,4
♦*Lees ook het interview met de redacteuren van Giving in Europe, Barry Hoolwerf en Theo Schuyt: klik hier.
♦Lees ook het hoofdredactionele commentaar: klik hier

Wilt u alle data en alle landenrapporten, inclusief honderden tabellen en overzichten lezen? Bestel dan het complete, Engelstalige studierapport ‘Giving in Europe’: klik hier.
 
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.
 
gerelateerde items