Kickstart Cultuurfonds doneert 1,6 miljoen

3 september 2020, 06:00
Kickstart Cultuurfonds doneert 1,6 miljoen
Kickstart Cultuurfonds doneert 1,6 miljoen
Goed nieuws voor 35 producenten van podiumkunsten: Kickstart Cultuurfonds – een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation, in samenwerking met diverse andere private fondsen - geeft ruim 1,6 miljoen euro aan 35 producenten van professionele podiumkunsten.  Ook doneert Kickstart Cultuurfonds 300.000 euro aan een unieke samenwerking van 34 makers/gezelschappen en 17 vlakke vloertheaters, via De Toneelschuur in Haarlem.
 
Vanaf eind juli konden producenten een aanvraag indienen om hun voorstellingen en concerten coronaproof te maken om zo het publiek weer op een veilige, goede manier te kunnen bereiken. 
 
Op www.kickstartcultuurfonds.nl verschijnt elke week een overzicht van de toekenningen. Daar is ook te zien welke categorieën op welk moment een aanvraag kunnen doen. Zo krijgen producenten van professionele podiumkunsten die nog niet eerder hebben aangevraagd, in de week van 24 augustus en de week van 21 september opnieuw de gelegenheid een aanvraag bij Kickstart Cultuurfonds in te dienen.
 
Een greep uit de aanvragen die nu een bijdrage krijgen:
 
300.000 euro voor een unieke samenwerking van 34 makers en 17 vlakke vloertheaters
De ondersteuning van Kickstart Cultuurfonds maakt het mogelijk dat 34 niet-structureel gesubsidieerde makers en gezelschappen voorstellingen kunnen blijven maken in vlakke vloertheaters door heel Nederland. Het gaat in totaal om 294 voorstellingen van onder meer Saman Amini, The Nineties, Eva Line de Boer, Don’t Hit Mama en Jasper van Luijk/SHIFFT. Dankzij de donatie kunnen de gezelschappen blijven touren, is het voor de theaters financieel mogelijk om de voorstellingen te programmeren en kan het publiek blijven genieten van bijzondere voorstellingen. De donatie is toegekend aan De Toneelschuur in Haarlem, die penvoerder is namens alle betrokkenen.

Ruim 95.000 euro voor Bos Theaterproducties B.V in Amsterdam
Nu theaters noodgedwongen een lagere zaalbezetting hebben was PandePaniek, de nieuwe voorstelling van De Verleiders, niet rendabel te maken zonder een aanvullende donatie van Kickstart Cultuurfonds. Door twee keer op een dag te spelen, optimaliseert Bos Theaterproducties nu het publieksbereik en de publieksinkomsten – binnen de gegeven beperkingen van de anderhalvemeter-samenleving. De voorstelling is vanaf oktober in theaters door heel het land te zien.

Ruim 10.200 euro voor Stichting TG Nomen in Breda
TG Nomen maakt voorstellingen in een zogenaamde Stormkamer, een ruimte waarin spelers en publiek zich samen bevinden. Met de steun van Kickstart Cultuurfonds kan de Stormkamer coronaproof worden gemaakt. Door de voorstelling van de kleine naar de middenzaal te verplaatsen, kunnen de geplande voorstellingen toch doorgaan, met behoud van de beoogde publiekscapaciteit.
 
 Ruim 93.000 euro voor STENT Producties in Hilversum
Giovanni Sturkenboom, Nederlands jongste musicalproducent, moest vanwege Covid-19 drie geplande producties afzeggen. Hij produceert nu een vervangende musical, die wel coronaproof kan worden uitgevoerd. De pop/rock-musical Murder Ballad wordt van september t/m december 2020 circa 100 keer in de Nederlandse theaters gespeeld. Kickstart Cultuurfonds maakt de productie financieel mogelijk, zodat de publieksinkomsten uit de tournee daarna helemaal besteed kunnen worden aan de uitvoeringsperiode en aan de honoraria van de performers en technici.

Over Kickstart Cultuurfonds
Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation. Zij werken sinds 2012 samen in het Blockbusterfonds en hebben opnieuw de handen ineen geslagen. Met het nieuw opgerichte - en tijdelijke - Kickstart Cultuurfonds geven zij de culturele sector ondersteuning voor theaterproducties, tentoonstellingen en concerten in de anderhalvemeter-samenleving. Hiervoor is ruim 16 miljoen euro bijeen gebracht. Andere private fondsen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben zich bij dit initiatief aangesloten: Stichting Droom en Daad, Ammodo, Fonds 21, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds, Fonds 1818 en Stichting Zabawas.
 
Bron: Prins Bernhard Cultuurfonds
gerelateerde items