'Keurmerk Goed Besteed' lijkt zo lek als een mandje

5 april 2016, 17:00
Het toezicht van KGD lijkt zo lek als een mandje
Het toezicht van KGD lijkt zo lek als een mandje
Drie van de vier stichtingen die nu verdacht worden van fraude met donateursgelden over een periode van minimaal vijf jaar hebben een keurmerk van 'Keurmerk Goed Besteed'. KGB stelt dat een jaarrekening met externe accountantsverklaring of verklaring van een administratiekantoor vereist is, maar bij de betrokken stichtingen zijn deze verklaringen niet te vinden. De status van de huidige, onderliggende bestuursstukken, waarnaar KGB desgevraagd door De Dikke Blauwe verwijst, is volstrekt onduidelijk. Daarmee lijkt KGB ernstig tekortgeschoten in het door haar beloofde toezicht met ‘controles op het bestuur, beleid, bestedingen, fondsenwerving en verslaglegging'.
 
Al eerder berichtte De Dikke Blauwe over het onderzoek dat de politie doet naar vier stichtingen wegens mogelijke betrokkenheid bij fraude en witwassen. De verdachte Nederlandse Stichting voor Hulp aan Dieren, de Stichting Help, Stichting Werelddier en Stichting Menodi zamelen geld in voor (andere) goede 'dierendoelen', maar de vraag is nu of en hoeveel van de door donateurs opgebrachte bijdragen bij deze goede doelen zijn terechtgekomen. De verdenking is dat er forse bedragen aan de strijkstok zijn blijven hangen.
 
Negentig procent in eigen zak
De betrokken stichtingen samen halen jaarlijks zo’n vijf miljoen euro op. Hoe die inkomsten worden verdeeld, daarover zijn de stichtingen in hun jaarverslagen niet duidelijk. De organisaties geven zelf aan dat ruim de helft van het geld naar goede doelen gaat, maar justitie vermoedt dat bij vier stichtingen ruim negentig procent van de donaties in eigen zak is gestoken. Een woordvoerder van de politie meldde aan De Gelderlander zelfs dat slechts acht procent van het gedoneerde geld in de afgelopen vijf jaar bij een goed doel terecht is gekomen. Er zijn overigens geen aanwijzingen dat de goede doelen waarmee de stichtingen zeggen samen te werken op de hoogte waren van de mogelijke fraude, zo meldt het CBF in een bericht op haar website van 1 april.
 
Zelfde promotiebureau
De drie organisaties hebben een aantal dingen gemeen. Zo schakelden ze allemaal promotiebureau Erdma uit Wierden in om donateurs te werven. De eigenaar hiervan, Harry F., is sinds 1997 ook bestuurslid bij alle stichtingen. De politie deed vorige week woensdag invallen in woningen en een bedrijfspand van F. en er werd beslag gelegd op onroerend goed en auto’s. Tegen de Stentor zegt hoofdverdachte F. dat er nooit geld in eigen zak is gestoken. ‘Nee. Ik doe nu twintig jaar m’n werk en ik doe m’n werk goed. Ik zweer het je, ik heb zelfs nog nooit geld van de zaak privé gebruikt.’ Justitie denkt daar dus anders over.
 
Zelfde keurmerk
Van de onderzochte stichtingen zijn er drie geregistreerd als keurmerkhouders van Keurmerk Goed Besteed. De Stichting Keurmerk Goed Besteed (KGB) uit Apeldoorn werd in 2005 opgericht als een van de alternatieven voor het CBF-keur. Volgens toenmalig directeur Mark Vos bood zijn stichting een alternatief voor veel kleine goede doelen die geen geld zouden hebben om het CBF-keur aan te vragen. De homepage van KGB omschrijft haar diensten tegenwoordig als volgt: 'Op deze website (www.kgb-online.nl) vindt u informatie over het Keurmerk Goed Besteed. Consumenten zien snel welke goede doelen beschikken over het keurmerk en welke criteria we hanteren waaraan een gekeurd goed doel heeft voldaan. Het Keurmerk Goed Besteed is er voor alle, zowel kleine als grote, fondswervende instellingen die al dan niet over de ANBI-status beschikken.' 

ANBI-status geen vereiste
Volgens KGB heeft het 'met zorgvuldigheid de criteria voor de beoordeling samengesteld en draagt bij aan een bredere transparantie van de diverse Goede Doelen in Nederland.' Tot de toelatingscriteria die KGB hanteert behoren een KvK-inschrijving en een jaaroverzicht door een extern financieel specialist zoals een accountants- of administratiekantoor. Verder moeten de aanvragers een begroting over het komende jaar goedgekeurd door het bestuur indienen, alsmede een jaarrekening of een samenstellingverklaring, dan wel een beoordelingsverklaring of een goedkeurende accountantsverklaring. Een ANBI-status is voor KGB geen vereiste.

 
gerelateerde items