Keek op de Week

27 september 2012, 04:00
Keek op de Week
Keek op de Week
Even de filantropische week met u doornemen.
Er komt horizontaal toezicht in de filantropie. Dat betekent dat alle ambtenaren van de Belastingdienst Unit Den Bosch belast met controle op ANBI’s nu helemaal languit op de vloer gaan liggen, met de vingers in hun oren. Met 3,4 fte toezicht houden op 65.000 ANBI’s? Dat is Bromsnor in een rolstoel afsturen op een drugskartel. Het is gekkenwerk, zeker als je weet dat zelfs woningcorporaties en gemeentes tegenwoordig ANBI kunnen zijn.
En dan is er Warren Buffet. Die schat gaat 99% van zijn vermogen teruggeven aan de samenleving. Een geweldig gebaar, zeker als je weet dat Warrens resterende 1% altijd nog meer is dan het Bruto Nationaal Product van Griekenland. Dan is het gebaar van het gemiddelde Nederlandse huisgezin, dat 210 euro schenkt aan goede doelen, minstens zo vorstelijk.
Tot slot is er een boek verschenen dat de lof zingt over friendraising. Als ik nou ergens een gloeiende teringhekel aan heb, dan is het wel aan vrienden die mij sociaal een arm op de rug draaien en mij geld aftroggelen voor een Linksdraaiend yoghurt-project, een Weggelopen apenhuis, een Zwerfezeltransplantatiekliniek op Bali of een Bejaardendisco in Haren. Ik doe alleen aan friendraising als ze op de grond liggen. Die vrienden van mij. Kost niks.
gerelateerde items