Reclamedrukwerk ontvangen in Amsterdam: JA/JA-sticker verplicht

24 november 2017, 09:00
De JA/JA-sticker op de brievenbus wordt met ingang van volgend jaar verplicht in Amsterdam voor mensen die reclamedrukwerk willen ontvangen.
De JA/JA-sticker op de brievenbus wordt met ingang van volgend jaar verplicht in Amsterdam voor mensen die reclamedrukwerk willen ontvangen.
Wie in Amsterdam nog reclamedrukwerk wil ontvangen, moet per 1 januari een JA/JA-sticker op de brievenbus plakken. De gemeente heeft een rechtszaak gewonnen die de folderbranche had aangespannen tegen het besluit van de gemeenteraad. De belangenorganisaties MailDB en KVGO gaan vermoedelijk in hoger beroep.
 
Amsterdam wil dat bewoners niet aangeven dat ze géén folders willen, maar dat ze juist melden die folders wél te willen. 'Wie dat wil, kan gewoon folders blijven ontvangen, maar door het systeem van brievenbusstickers om te draaien voorkomen we een woud aan verspild en ongelezen papier', zegt wethouder Abdeluheb Choho.
 
Grote economische schade
Het KVGO, brancheorganisatie MailDB en verspreider Spotta zijn teleurgesteld over de uitspraak van de rechtbank. De organisaties menen dat het systeem grote economische schade gaat toebrengen aan de middenstand, de producenten van reclamedrukwerk en de verspreiders daarvan. Bram ter Beek, manager bij het KVGO: 'Nu de rechter het plan van Amsterdam heeft goedgekeurd, zullen veel grafische bedrijven maar ook winkels en verspreiders van drukwerk grote schade lijden. Wij vrezen ook dat andere gemeenten dit voorbeeld zullen proberen te volgen. Daarom overwegen wij ook sterk een hoger beroep. Mocht uiteindelijk blijken dat de invoering van het systeem niet rechtmatig was, dan zullen wij niet nalaten onze schade op de gemeente te verhalen.’
 
(Bron: Marketing Tribune)
gerelateerde items