Toon alles (1)

Kamer stemt in met inzet Sweetie van Terre des Hommes

22 december 2016, 12:00
Het virtuele lokmeisje Sweetie
Het virtuele lokmeisje Sweetie
De Nederlandse politie kan Sweetie gaan inzetten. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met een amendement op het wetsvoorstel Computercriminaliteit III dat het mogelijk maakt om een virtueel lokprofiel als Sweetie in te zetten bij de opsporing en mogelijke berechting van online kindermisbruikers.
 
Elk moment van de dag zijn volgens de FBI en de VN wereldwijd zo’n 750.000 individuen online op zoek naar seks met kinderen. In een land als de Filipijnen worden door die enorme vraag naar schatting tienduizenden kinderen voor de webcam gezet om zo geld te verdienen voor de familie. De betalende klanten die deze vorm van seksuele uitbuiting van kinderen in stand houden ontspringen tot op heden de dans.
 
Zelf online gaan
Terre des Hommes pleit al jaren voor aanpassing van de Nederlandse strafwet zodat het mogelijk wordt om ook virtuele lokprofielen als Sweetie in te zetten. Hans Guijt, projectleider van Sweetie: ‘Het is de enige manier om effectief en efficiënt webcamkindersekstoerisme te stoppen. Je moet zelf online gaan.’
 
Sweetie
Sweetie is een virtueel Filipijns tienjarig meisje dat door Terre des Hommes is ontwikkeld. Ze ontmaskerde in 2013 in tien weken tijd wereldwijd 1.000 individuen uit 71 landen die op zoek waren naar seks met kinderen. Terre des Hommes werkt nu, met steun van de Nationale Postcode Loterij, aan Sweetie 2.0: een chatbot die in vele chatrooms tegelijk kan chatten en (potentiële) online kindermisbruikers waarschuwt en afschrikt.  
 
Lokpubers
Tot nu toe kon de Nederlandse politie weliswaar lokpubers (volwassen politie rechercheurs die zich voordoen als minderjarigen) inzetten, maar de ingezamelde informatie had geen waarde, omdat er geen sprake was van een strafbaar feit. Het ging immers niet om echte minderjarigen. Door de inzet van Terre des Hommes is het nu mogelijk dat niet alleen lokpubers, maar zelfs digitale creaties als Sweetie ingezet kunnen worden door de politie.
 
Hans Guijt: ‘Deze beslissing van de Tweede Kamer is meer dan terecht, een grote stap vooruit en levert een nieuw, noodzakelijk wapen in de strijd tegen de schrikbarende toename van seksueel misbruik van kinderen op het internet.’
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.
 
gerelateerde items