Innovatie challenge kinderarbeid voor start-ups en studenten

4 september 2017, 10:00
Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een challenge uitgeschreven voor studenten en start-ups in het kader van het thema kinderarbeid. 
Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een challenge uitgeschreven voor studenten en start-ups in het kader van het thema kinderarbeid. 
Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een challenge uitgeschreven voor studenten en start-ups in het kader van het thema kinderarbeid. Dit is het thema van de Global Conference on the Sustained Eradication of Child Labour die van 14 tot en met 16 november plaatsvindt in Buenos Aires. Deze conferentie wordt iedere vier jaar georganiseerd door de Internationale arbeidsorganisatie (ILO). Nederland neemt het beste idee van de challenge mee naar Argentinië.
 
Sinds 1997 hebben diverse landen de handen ineengeslagen in de strijd tegen kinderarbeid. Er vonden drie keer eerder conferenties plaats: in Oslo (1997), Den Haag (2010) en Brasilia (2013). Ze maken afspraken in lijn met de door de VN vastgestelde ontwikkelingsdoelen, waarin is vastgelegd dat kinderarbeid in 2025 uitgebannen moet zijn en gedwongen arbeid in 2030. Onder deze definitie vallen ook moderne slavernij en mensenhandel.
 
Tijdens de conferentie is er aandacht voor het vernieuwen van toezeggingen van landen, sociale partners, het bedrijfsleven en ngo’s in de strijd tegen kinderarbeid. De Nederlandse regering zet zich in voor initiatieven waarbij overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en sociale partners betrokken zijn en voor het belang van beschikbaar onderwijs zodat kinderen naar school in plaats van naar werk gaan. Ook behoren open en transparante data over kinderarbeid ook tot de doelstellingen, zodat duidelijk wordt waar het probleem zich manifesteert en gerichte actie kan worden ondernomen.
 
Challenge
In het kader van deze conferentie heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de ‘Nederland tegen kinderarbeid’-challenge uitgeschreven voor studenten en start-ups. Centraal staat de vraag hoe Nederlandse bedrijven kinderarbeid binnen hun waardeketen kunnen aanpakken. Voor de beste inzendingen is er een geldprijs en de mogelijkheid het idee onder de aandacht te brengen bij Nederlandse bedrijven op een event over het uitbannen van kinderarbeid in de productieketen in de Caballero Fabriek in Den Haag op 24 oktober. Daarnaast wordt het beste idee meegenomen naar de internationale conferentie in Argentinië.
 
 Download hier informatie over de challenge.
 
gerelateerde items