Ingezonden: Nóg een manier om greenwashing aan te pakken

22 oktober 2020, 06:00
Ingezonden: Nóg een manier om greenwashing aan te pakken
Ingezonden: Nóg een manier om greenwashing aan te pakken
DDB-lezer Willem Stortelder reageerde op het commentaar van Don Akkermans in de editie van 8 oktober. Hij doet een voorstel om ‘greenwashing’ door de voedselindustrie op een heel originele manier aan te pakken…
 
In zijn hoofdredactionele commentaar van 8 oktober zet Don Akkermans vraagtekens bij de wijze waarop de Autoriteit Consumenten Markten bedrijven die aan ‘greenwashing’ doen – dat wil zeggen hun producten of diensten ‘groener’ doen voorkomen dan ze in werkelijkheid zijn – aan de schandpaal te nagelen. Van strakkere regelgeving zouden goedbedoelende MKB’ers de dupe kunnen worden en wordt het groene kind met het badwater weggegooid.
Willem Stortelder wordt niet afgeschrikt door de strengere spelregels en waarschuwingen van de ACM:
 
“ACM zorgt in ieder geval voor enige reuring. Ik trof in mijn vakantie in Leipzig iemand uit de voormalige DDR, ik vroeg haar naar haar herinneringen daaraan. ‘Onze samenleving was toen socialer en eerlijker dan die van nu, je had de partij maar voor de rest was iedereen gelijk en wist waar je aan toe was. Nu moet ik op een product lezen dat het ‘biologisch’ is, dat is toch zot! Ik mag er dus niet meer vanuit gaan dat voedsel sowieso biologisch is’. 
Briljante maar verwerpelijke framing van de voedselindustrie. In plaats van sterren die aangeven dat een dier of plant een goed leven heeft gehad zou ik pleiten voor rode punten die aangeven hoe ver een product van de natuur af staat, en daar mag je sociale aspecten ook onder rekenen. Bashing? Maak dan van die punten smilies, schaamrood, om je geweten te sussen.”
 
Willem Stortelder

Wilt u het commentaar van Don Akkermans nog een keer lezen? Klik hier.
gerelateerde items