Toon alles (1)

Ingenaaid en vastgebonden

6 november 2014, 04:00
Overheadkosten zijn zo twenty years ago.
Overheadkosten zijn zo twenty years ago.
Amerikaanse onderzoekers hebben donateurs gevraagd of zij de resultaten van de goede doelen die ze steunen belangrijk vinden. Belangrijker dan de middelen, zoals salarissen en ‘overhead’.
Het antwoord liet niets aan duidelijk te wensen over. Impact belangrijk? Amerikaanse donoren zal het een grote Big Mac zijn. Waarom?
‘Impact’ is vooral een bestuurdersdildo. In elk geval not the real thing. Geloofwaardigheid hangt helemaal niet af van de resultaten gekkie. Die hangt niet af van wat goede doelen (willen) bereiken, maar hoe ze uw geld uitgeven.
Ik vrees dat het in ons Poldermoeras niet anders is. Hier heerst het calvinistisch geharnaste, Zeeuwse Nivellerings Meisje immers soeverein: ‘overhead’ is managementdiarree voor jatten uit de collectebus.
Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Wie is schuldig?
Zijn het die domme, zuunige donoren of zijn het de marketeers en hun bazen die als ware souteneurs hun organisatie achter het raam hebben gezet ter directe bevrediging van niet al te snuggere donateursbehoeften?
Van uw gift zijn maar liefst 10 ambulances gekocht in de Noord-Malinese regio Taoudenni! Kijk, daar gaan ze op de boot naar Afrika! Wat zijn we toch goe-hoed!
Dat er rond Taoudenni geen wegen zijn om over te rijden met een ambulance zonder zwaar extra lichamelijk letsel, naar een ziekenhuis en op brandstof die er niet zijn, door chauffeurs die voorheen met moeite een ezelkar bestuurden… dat is is he-le-maal niet belangrijk. Wat wel? Niet-zakkenvullen is een hogere missie dan wel-levens redden.
Dat krijg je als je een pindabrein laat bewerken door een souteneur: het echte geld gaat nooit naar het meisje en iedereen voelt zich uiteindelijk genaaid.
gerelateerde items