In memoriam: Tom Doude van Troostwijk

4 augustus 2015, 14:39
De sector verliest een groot inspirator.
De sector verliest een groot inspirator.
Vorige week bereikte mij het droevige nieuws van het plotselinge overlijden van Tom Doude van Troostwijk (Renkum, 1958). Tom stierf, 57 jaar oud, als gevolg van een noodlottig ongeval op 16 juli in het Franse Chamonix.

Tom Doude van Troostwijk (1958) heeft een lange ervaring in de maatschappelijke en publieke sector. Op het raakvlak met hoger onderwijs en academische zorg, was hij op tijdelijke basis directeur van VU Connected. Eigentijds vorm en inhoud geven aan de vanouds maatschappelijke positie van de VU groep door revitalisatie van VU Vereniging vormde hier zijn uitdaging.

In de wereld van de goede doelen was hij zes jaar lang algemeen directeur van CliniClowns Nederland. Eerder was hij directeur Communicatie bij het Wereld Natuurfonds. Tom vervulde diverse bestuurlijke functies bij maatschappelijke en culturele organisaties, waaronder branchevereniging VFI.

Tom leerde ik kennen tijdens een van de Civil Society Congressen in Zeist: wij raakten in verhit debat en niet kort daarna nodigde ik hem uit om columnist te worden van Filanthropiums voorganger FM. In zijn rol als columnist gaf Tom enkele jaren zijn meestal ongezouten, maar altijd goed doordachte mening over allerlei hot issues in onze sector. Vorig jaar nodigde ik hem uit een bijdrage te leveren als gastauteur aan de eerste editie van De Dikke Blauwe. Het werd een memorabel artikel onder de titel ‘De spagaat van geprofessionaliseerde filantropie’.

Een half jaar geleden nog sprak ik Tom uitgebreid over zijn ambities om mogelijk een nieuw boek bij onze uitgeverij te laten uitkomen. Dat boek gaat er nooit meer komen. Wat blijft zijn herinneringen aan een bijzonder getalenteerd man met veel passie voor het vak. Namens alle medewerkers van Filanthropium en uitgever Lenthe wens ik familie en vrienden van Tom alle sterkte toe bij het verwerken van dit grote verlies.

Edwin Venema

 

 
gerelateerde items