Toon alles (1)

Hey big spender!

20 november 2014, 04:00
Gates is een schuchtere Vivo-kruidenier die bij de achterdeur van zijn winkel brood over de datum aan de lokale Swiebertje uitdeelt
Gates is een schuchtere Vivo-kruidenier die bij de achterdeur van zijn winkel brood over de datum aan de lokale Swiebertje uitdeelt
De grootste filantroop in het Melkwegstelsel was vorige week voor een flitsbezoek in Nederland. Hij  was er om bij Rutte te ‘bedelen’ om meer ontwikkelingsgeld, maar wist vooraf het antwoord natuurlijk al: ‘nu ff niet’ (of, zoals Rutte ongetwijfeld gezegd heeft: ‘Now equally not Bill’).
Beter had ZKH Gates zich kunnen verwaardigen met de Nederlandse filantropie te spreken: die zet jaarlijks meer om dan Gates’ eigen Foundation, maar doet dat op typisch Nederlandse manier. Rinkelende rolexen-liefdadigheid is in deze egalitaire moerasdelta niet comme il faut. Te koop lopen met je rijkdom wordt hier als een hogere zonde beschouwd dan sex met toegetakelde pony’s.
Geven aan armen doet men hier in oorverdovende stilte uit pure doodsangst om beticht te worden van superioriteit: geef hier nou maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.
Het gekke is wel dat deze sociale conventie vooral geldt voor private bezittingen. Zodra het om gemeenschapsgeld gaat, laten Nederlanders zich van een heel andere kant kennen. Dan zijn we opeens wel flamboyante big spenders, die het lekker breed uit de broek laten hangen. Met het geld van huurders een Maserati voor jezelf kopen? Of een oceaanstomer? Of met belastinggeld haastig aan elkaar gelaste Fiat Panda’s onder de naam Fyra aanschaffen? De gehele stad Amsterdam laten verzakken voor een boemeltje onder de grond? De politie opschepen met walkietalkies die hoofdzakelijk het luchtvaartverkeer hinderen? Blunderende banken met miljarden overeind houden?
We draaien er onze hand niet voor om. Daarbij vergeleken is Gates een schuchtere Vivo-kruidenier die bij de achterdeur van zijn winkel brood over de datum aan de lokale Swiebertje uitdeelt.
Waar ons kleine land al niet groot in kan zijn.
gerelateerde items