Het nieuws wordt duur betaald

27 augustus 2015, 04:00
Nieuws, het is een extreem elastieken begrip in de filantropie.
Nieuws, het is een extreem elastieken begrip in de filantropie.
Ik moet het even met u hebben over de websites in onze sector. Ik bedoel: als bron van nieuws.
U weet wel, ‘nieuws’: iets dat nog niet zo lang geleden gebeurd is. Dat nieuws.

Het is een extreem elastieken begrip in de filantropie. Als de vis moet worden verpakt in het laatste filantropienieuws, dan kunt u tegen de weeë putlucht aanleunen zonder omver te vallen. De kroon wordt gespannen door het CIO. Dit interkerkelijk overleg inzake overheidsaangelegenheden ververst haar nieuwsrubriek regelmatig: elke 15 jaar 1 keer. Bezoekers zullen daarom verrast zijn door de val van het kabinet Van Agt. En wie in het digitale Archief duikt, stuit al snel op laatste nieuws over de Synode van Dordrecht, die op 9 mei 1619 werd afgesloten.

Niet te tellen zijn de sites die stoer ‘nieuws van derden’ vermelden en daarvoor knipplak sites als die van Filanthropium zonder bronvermelding schaamteloos leegtrekken. Het digitale wildparkeren van andermans werk, betekent ook dat alle taal- en spelfautenbagger van persberichten meegekopieerd wordt. Ook van instanties die niet bestaan. Filanthropium is daarom gestopt met haar 1 April-grappen: niets blijkt te dol en nimmer wordt er meer gerectificeerd. Ik hoop uit schaamte, maar vrees uit domheid.

Zo informeerde vorige week nog iemand bij de redactie naar foto’s over de transgenderoperatie van Theo Schuyt; krijgen wij nog immer navragen over het internationale opsporingsbevel naar Steven van Eijck en heeft de Rotary in Oldenzaal na 1 april bij de Belastingdienst tevergeefs een beroep gedaan op de nieuwe Wet FTOABSB: Fiscale Teruggave Ooit Alle Betaalde Schenkings Belasting.

P.S.  De hoofdredactie kreeg een schriftelijke klacht van de heer Wildervanck uit Werkendam over mijn taalgebruik. Dit zou volgens deze meneer ‘onnodig grof en kwetsend’ zijn ‘puur uit effectbejag’. Ik hád er dit over kunnen zeggen: ‘Ik weet niet wie die Wildervanck is, maar ik zou ‘m nog niet in z’n oor pissen als z’n hersens in de fik stonden.’ Maar dat doe ik niet. Hij kan van mij een persoonlijke, schriftelijke reactie tegemoet zien.
gerelateerde items