Het Droste-effect rond Ammodo

Het Droste-effect rond Ammodo
Het Droste-effect rond Ammodo
15 mei 2014
Opinie | | Vermogensfondsen

Stichting Optas van cultuur- en wetenschapsfonds Ammodo werd en wordt beticht van ‘diefstal’ van vele honderden miljoenen aan pensioengeld dat de havenarbeiders van Rotterdam zou toekomen, maar is na jarenlang juridisch getouwtrek een schikking met de tegenpartij (Stichting BPVH) overeengekomen: naast een afkoopsom van een half miljard euro, zullen beide partijen nooit meer op de zaak in te gaan. Het belette journalist Eric Smit van platform Follow The Money echter niet om recent een uiterst kritische reconstructie te maken van het ontstaan van een van de rijkste vermogensfondsen van Nederland. Daarin worden stevige conclusies getrokken en, saillant, worden vraagtekens geplaatst bij de rol van de huidige bestuursvoorzitter van Ammodo, Steven Perrick. Het hele verhaal roept een beeld op van moreel verwerpelijk bestuur bij een fonds dat in 2012 ruim 4,6 miljoen euro aan culturele en wetenschappelijke doelen uitkeerde.
Zo’n verhaal vraagt, nee, gilt om een minstens zo stevig weerwoord, zeker gezien de reputatie van de huidige bestuurders van Ammodo: het zal je allemaal maar gezegd worden…
Voor Stichting Optas is de zaak echter juridisch afgedaan onder verwijzing naar een gezamenlijke persverklaring uit 2010. De stichting wil dus niet reageren op de uitlatingen van Smit, en ook niet op het verslag daarvan door Filanthropium Journaal: ‘Stichting Optas acht een reactie op uw artikel daarom overbodig ook al bevat het vele feitelijke onjuistheden.’
Omdat wij slechts de conclusies van Smit citeren, danwel met bronvermelding parafraseren, blijft het intrigerend op welke ‘vele feitelijke onjuistheden’ de stichting doelt. Wij zouden ze graag horen en melden, maar die mogelijkheid wordt nu uitgesloten. En daarmee wordt de zwakte van dit soort juridische zwijgplichten in één klap duidelijk: de aantijgingen zijn te groot en te zwaar om ze onder een tapijt te vegen. Ze zullen stichting Optas en Ammodo daarom tot in lengte van dagen blijven achtervolgen. Niet alleen blijft het beeld van een fonds dat pensioengeld van hardwerkende havenarbeiders heeft ingepikt er nu mooi weer mee speelt. Veel erger nog: ook het beeld van een fonds dat dit beeld met maar liefst 500 miljoen euro heeft willen afkopen. Het is een Droste-effect in negatieve beeldvorming. En legt de bijl aan de wortel van filantropie: waarachtige menslievendheid en vertrouwen.