Toon alles (1)

Handige Harry

25 september 2014, 04:00
Aftrekken wordt in Nederland ernstig tegengewerkt door de fiscus.
Aftrekken wordt in Nederland ernstig tegengewerkt door de fiscus.
Een handige Harry heeft geprobeerd zijn goede doelenloten bij de Belastingdienst voor 50% aftrekbaar te maken van zijn inkomen. Zijn volstrekt logische redenering:
1.ik geef geld aan de Postcode Loterij;
2.de helft van mijn geld wordt door de loterij aan het goede doel afgedragen;
3.ik mag dus de helft van mijn gift aftrekbaar maken, want de Postcode Loterij is door de Belastingdienst aangemerkt als een ANBI.Geen speld tussen te krijgen.
Toedelijoki, zegt het Hof in Arnhem toch: je kunt de kosten van je lot niet op voorhand splitsen naar een deel waarvoor een duidelijke tegenprestatie kan worden verwacht (een prijs) en een deel dat naar het goede doel (algemeen belang) gaat. Volgens het Hof zijn giften aan zo’n ANBI dus niet fiscaal aftrekbaar; giften van deze ANBI’s aan het goede doel echter wel.
Schiet mij maar lek.
Dan deze vraag. Waar hou je als gulle gever nu zelf meer aan over:
1.een rechtstreekse gift van 10.000 euro aan het goede doel = 0 euro voor de Postcodeloterij + 10.000 euro voor het goede doel = aftrekbaar van inkomen = fijn, gegarandeerd belastingvoordeel;
2.een rechtstreekse gift aan de Postcode Loterij van 10.000 euro = 5.000 euro voor goede doel en 5.000 euro voor een kans op zo’n vrolijke Poscodeloterijfiets of een set gratis spaarlampen.
Of de straatprijs van 10,8 miljoen euro.
Dat laatste is natuurlijk de ‘killer app’: en niet eens vanwege die Postcodekanjer, maar nog het meest onverdraaglijk: de gedachte dat jouw zeikbuurman wel in de straatprijs deelt en jij niet. Helemaal als die buurman ook nog eens Harry heet.
gerelateerde items