Toon alles (2)

Handboek Goed Geven

1 juni 2011, 14:54
Eerste handboek goed geven
Eerste handboek goed geven
Op 31 mei 2011 verscheen bij Lenthe Publishers een kloeke gids voor schenkers aan maatschappelijke 'goede doelen' onder de titel Handboek Goed Geven. Het handboek is daarmee de eerste Nederlandstalige filantropie-gids die particuliere (groot)gevers een complete leidraad geeft voor een strategisch schenkingsplan. Het handboek bevat praktische tips, inspirerende voorbeelden en een compleet stappenplan om giften in te zetten als 'investeringen' in een betere wereld.

De hoofdauteur van het Handboek is de ervaren filantropie-adviseur Diana van Maasdijk, die voor enkele hoofdstukken wordt bijgestaan door gast-auteurs van naam en faam in de wereld van filantropie. Goed Geven bestaat uit negen hoofdstukken die o.a. ingaan op:
 
  • Het formuleren van een persoonlijke missie
  • Het opzetten van een schenkingsportefeuille
  • Het invullen van schenkingsstrategie
  • Het vinden en beoordelen van goede doelen
  • De opkomst van mission related en impact investments
  • Het samen geven (giving circles)
  • Het evalueren en resultaten meten
  • De hoofdstukken worden geïllustreerd met (geanonimiseerde) cases uit de praktijk.

Goed Geven wordt gecomplementeerd door diverse checklists, adressenlijsten en praktische informatie.
Co-auteurs zijn: mr. Xavier Auerbach, mr. Hedwig van der Weerd-van Joolingen, drs. Marijke Kuijpers, drs. Frits van der Have, mr. Alexander van der Have, dr. Rien van Gendt en dr. Karen Maas.

Goed Geven is een uitgave van Lenthe Publishers, toonaangevend uitgever in het domein filantropie & charitas, o.a. als producent van de jaarlijkse gids De Dikke Blauwe, de Filanthropium Top en het bestuurdersplatform Filanthropium. Van Lenthe Publishers verscheen ook: Goed Geldbeheer. Leidraad voor het verantwoord nemen van risico’s, door drs. Liesbeth Rutgers en dr. Rene Willemsen (ISBN 978-90-75458-56-5).

Bestellen? Klik hier!

Over de auteur:
Diana van Maasdijk, M.A. werkt haar hele carrière al in de goede doelensector. Ze werkte in Afrika, Latijns-Amerika, de Verenigde Staten en in Nederland voor verschillende internationale goede doelen en stichtingen. Sinds 2007 is zij zelfstandig adviseur op het gebied van filantropie en eigenaar van Philian, een bureau in Amsterdam dat filantropieadvies en ondersteuning biedt aan stichtingen, fondsen en individuen. Ze publiceerde ondermeer in Het Financieele Dagblad, is lid van de Redactieadviesraad van het filantropiebestuurdersblad Filanthropium en medeoprichter van de Donor Academy voor filantropische trainingsmodules.

Van Maasdijk over de beweegredenen om Goed Geven te schrijven: “Geld geven aan maatschappelijk belangrijke doelen is niet iets van de laatste tijd. Nederlanders doen al eeuwen aan filantropie. Wel nieuw is dat we steeds meer geld hebben om weg te geven. Dat geld is hard nodig om het verschil te maken in een wereld, waaruit de overheid zich als financier steeds meer terugtrekt. Het wordt voor particulieren belangrijker om strategisch te kiezen welke doelen ze steunen. Handboek Goed Geven helpt ze daarbij op een heel praktische manier.”

Wilt u contact met de auteur? Klik hier.

►Wilt u wekelijks op de hoogte blijven van het wel en wee in Het Land van Goed Doen, blijft u ons dan volgen via het kosteloze DDB Journaal of bezoek onze voortdurend geactualiseerde website www.dedikkeblauwe.nl. U vindt daar duizenden artikelen, columns en commentaren: een ware schatkamer. Aanmelden voor een gratis abonnement op DDB Journaal: klik hier.
 
►Wilt u helemaal up-to-date zijn: volg ons dan op twitter (@dedikkeblauwe) voor het laatste nieuws, op Face-book voor de laatste bloopers en roddels en op LinkedIn om mee te discussiëren met andere beslissers in de wereld van doneren en sociaal investeren.
gerelateerde items