Toon alles (2)

Groenpies

10 september 2015, 04:00
Wij horen hier de voormalige Iraakse minister van propaganda Muhammed Saeed.
Wij horen hier de voormalige Iraakse minister van propaganda Muhammed Saeed.
Dagblad AD heeft problemen met de losse verkoop en meldt met chocoladeletters dat een aantal goede doelen in ‘peperdure panden’ bivakkeert. Met name Greenpeace is de gebeten hond. Dat repliceert enigszins beledigd: ‘Wie iets verder kijkt dan slechts kale huurkosten, ziet echter dat ons nieuwe pand een flinke, klimaatvriendelijke bezuiniging is ten opzichte van ons vorige kantoor, die op een termijn van tien jaar zijn vruchten afwerpt.’
Wij horen hier de voormalige Iraakse minister van propaganda Muhammed Saeed. Die ontkende elke crisis, terwijl achter hem live in beeld een Amerikaans bommentapijtje werd neergelegd.
Dus. Zodat we het goed begrijpen. Die half miljoen euro huur op jaarbasis is eigenlijk een bezuiniging. We moeten het totaalplaatje bekijken, niet alleen de kale huurkosten….
Mijn totale, kale plaatje is als volgt: met deze uitleg gaat Greenpeace die afschrijvingstermijn van tien jaar geeneens halen. Donateurs vinden een half miljoen euro gewoon, zeg maar, errug veel geld. Als de helft van het personeel toch al in rubberbootjes rondvaart, waarom dan je hoofdkantoor op een AAA-locatie aan de wal? Waarom niet ergens op zee: een verlaten boorplatform? Of nog even wat betonblokken doorstorten op de Klaverbank in de Noordzee?
Greenpeace heeft zich decennialang verkocht als Kuifjes kapitein Haddock: die vloekende, ruwe zeebonk, kaarsrecht in windkracht 12. Maar gedraagt zich nu als die fatterige captain Stubing van de Loveboat, onder wolkenloze hemel aangemeerd in Amsterdam-Noord. Greenpaece hoort met dikke truien rochelend in een tochtige loods, niet in een klimaatvriendelijk tehuis voor uitgevaren nichten.
Dit is mijn oordeel en daarmee moet u het doen.
gerelateerde items