'Giving in Europe' informatiebron voor grensoverschrijdend geven

22 december 2004
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

De Koning Boudewijn Stichting heeft als voortrekker een opmerkelijk initiatief genomen. Deze toonaangevende Belgische stichting heeft de website www.givingineurope.org gelanceerd, die informatie verstrekt aan donateurs, tussenpersonen en begunstigers over de juridische en fiscale aspecten van het grensoverschrijdend geven. Een eerste stap om harmonisering van Europese wetgeving op dit terrein af te dwingen.

 

De European Foundation Center (EFC) in Brussel lobbyt al jaren voor een Europees fondsenmodel dat grensoverschrijdend geven in Europa moet bevorderen. Daarvoor is het nodig dat het Europese Parlement een richtlijn aanvaardt die fiscale regimes in de afzonderlijke lidstaten gelijkstelt, passend in een vrij verkeer tussen de Europese lidstaten van kapitaal, goederen en personen. Het EFC heeft ook haar medewerking aan de opzet van de website geleverd, evenals de koepelorganisatie van Europese Notariskantoren. Woordvoerder Ludwig Forrest van de Koning Boudewijn Stichting wilde niet bevestigen of de discussies hierover in Europese werkgroepen te lang duren. En dat de lancering van de website bedoeld is om druk uit te oefenen op snelle besluitvorming over de gewenste harmonisering van fiscale regimes in Europa.

 

Voortrekkersrol
De ambities van de Koning Boudewijn Stichting om een voortrekkersrol te vervullen bij het bevorderen van grensoverschrijdend geven zijn in ieder geval duidelijk  Directeur Luc Tayart de Borms van de Koning Boudewijn Stichting zei het al in juni op het Civil Society Congres in zijn plenaire inleiding: