Giftenaftrek

8 mei 2014, 04:00
Kavelaars, wat ben jij fout bezig.
Kavelaars, wat ben jij fout bezig.
Het is oorlog in Goede Doelen Land. De giftenaftrek staat op de tocht terminaal kou te vatten. En nu moet u partij kiezen.
Diverse hoogleraren Belastingrecht slaan elkaar om de oren. Tegenstanders van afschaffing zijn bijvoorbeeld prof. Sigrid Hemels. En emertius prof Leo Stevens. Voorstander van afschaffing is prof. Peter Kavelaars.
Kavelaars mept gelijk onder de gordel. Hemels en Stevens en de sector staan nu dubbelgeklapt naar asem te snakken. Want wat zegt Kavelaars, met een fijn gevoel voor volksmennerij? Dit: ‘Waarom moet ik meer belasting betalen omdat mijn buurman een schenking aan het Rode Kruis doet?’
Oei. Die zit.
Maar Schuringa gaat de sector een beetje helpen: even Kavelaars googlen.
Ja, dat is nou sneu: Kavelaars staat op de loonlijst van Deloitte. U weet wel: zo’n groot accountantskantoor dat door mijn tantje Jo doorgaans wordt aangeduid als ‘witwasserette’.
Geen fijn begin Peter.
Dan even de maatschappelijke cv’s vergelijken. Terwijl dat van Hemels uitpuilt van de onbetaalde functies voor het algemeen belang, schnabbelt Kavelaars zich overal een slag in de rondte.
Namens de sector heb ik daarom deze vraag aan Kavelaars: waarom geef je eigenlijk niet aan het Rode Kruis?
Dus – als we alles op een rijtje zetten – is het jouw gierigheid Peter, benevens je volkomen gebrek aan empathie met de hulpeloze slachtoffers van oorlogen en natuurrampen, die maakt dat het Rode Kruis straks ook nog eens extra belasting moet betalen bovenop de gift van je buurman..
Wat ben je dan laag: je naaste buur op laten draaien voor de kosten; onschuldige kinderen en vrouwen laten kreperen; Hemels in een duivels daglicht zetten en ook nog eens de accountancy verder door de stront trekken.
Dan heb je heel wat uit te leggen.
Dus: handen af van onze aftrek!
gerelateerde items