Toon alles (1)

Gemiddeld

10 februari 2016, 16:22
Statistici verdrinken helaas nooit in hun gemiddelde rivier van 1 meter diep.
Statistici verdrinken helaas nooit in hun gemiddelde rivier van 1 meter diep.
Ik moet u even spreken over onderzoeken in de filantropie. Geregeld belanden ringbandjes op mijn bureau over een parallel universum dat bewoond wordt door curieuze wezens. Die bestaan bijvoorbeeld maar uit 0,7 van zichzelf, of juist 1,6. Maar nooit 1. Dat is namelijk een statistisch verdacht getal. Moet een breuk zijn. Liefst een dubbele. En een gemiddelde.
Onderzoekers worden opgewonden van gemiddelde breuken, zo heb ik mij een keer door een hese Theo Schuyt laten influisteren, maar het heeft meer met ramptoerisme dan met mensen van vlees en bloed te maken.
Een voorbeeld.
Een gemiddeld Nederlands huisgezin geeft jaarlijks 200 euro aan goede doelen. Mooi!
Wat denkt u dat er gebeurt, als ik, gewapend met die kennis, en met een kloeke collectebus, bij alle portieken hier in de straat in Amsterdam-Noord aanbel met de vraag: 'Goedemorgen buurvrouw. Ik kom uw jaarlijkse 200 euro ophalen?' Nou?
Dan moet je hier rennen om je klok- en hamerspel uit de knagertjes van Bello te houden. Of je wordt hardhandig op een lawinepijl geparkeerd. Dat zal ik u zeggen.
Nee, die gemiddeld 200 euro betekent in de werkelijkheid, dat in mijn hele straat niemand meer dan drie euro en een paar automaatmunten doneert. Behalve tante Bep. Tante Bep doneert maandelijks bijna haar hele AOW aan de dierenbescherming omdat ze de beelden van toegetakelde pony's maar niet van haar netvlies kan krijgen. Tante Bep houden we daarom in ere. Door haar blijft onze straat toch gemiddeld doneren aan goede doelen.
En het is nu het enige adres waar alle collectanten trouwhartig aanbellen. Zijn ze gemiddeld voor het Jeugdjournaal weer thuis.
 
 
gerelateerde items