Geld geven is zo ten seconds ago

1 juni 2017, 06:00
Tegen de wolven van Walstraat staan de lammeren der filantropie pal
Tegen de wolven van Walstraat staan de lammeren der filantropie pal
Even het filantropienieuws van de afgelopen periode met u doornemen.
Er is een meneer die roept dat impact investing ‘geen verlengstuk van filantropie’ is. O god nee, stel je voor dat dat muffe geefgeld geassocieerd wordt met dat überhippe ‘investeren’! Maar ik heb brekend nieuws: zonder filantropie was dat hele impact investing allang een meurend kadaver. Alles van duurzame waarde is weerloos voor de wolven van Wallstreet en derhalve heb je gaapsaaie lammetjesfilantropen nodig om het boeltje echt op gang te helpen. Dus graag even niet zo’n grote waffel daar in het impact investing-kamp.
 
Dan is er een recent onderzoek met een verpletterende conclusie: jonge gezinnen zijn de redding van gevend Nederland. Na de aangekondigde donatiedood van het Nederlandse huishouden door begrafenisonderneming Zij Gaven in Nederland zoeken wij allen naarstig de messias. En verdomd, daar-istie! Het jonge gezin ‘geeft aan meer te willen geven aan goede doelen’. Dat tintelende nieuws verspreidde zich ongecensureerd razendsnel door het Land van Goed Doen. Jonge gezinnen…dat we daar niet aan gedacht hebben! Wat schattig, wereldverbeteraars die de planeet voor hun jonge kroost een beetje netjes willen achterlaten. Maar ik heb opnieuw breekbaar nieuws: pas als die zelfgebreide millennial-ouders daadwerkelijk meer gaan geven, zijn ze de ware redding. In gedachten maak ik namelijk elke dag wel een miljoen over aan KWF; op feestjes financier ik hoogstpersoonlijk de Marker Wadden en verzeker ik al mijn collectanten: ‘ga lekker naar huis, ik heb net al tonnen gegireerd’. In een enquête heeft iedereen een bek als een schuurdeur, maar puntje bij paaltje een financiële puddingbuks die in ijswater hangt.
 
Dus die jonge gezinnen geven geen geld? Nee joh, zo ouderwets. Ze willen tijd geven! En kennis! Is veel meer waard dan – de cirkel is rond – dat muffe geefgeld.
Wie de collectant een kwartier aan het lullen houdt, heeft omgerekend zomaar 50 euro gedoneerd. En als je ‘m dan ook nog even uitlegt welke adressen hij in de buurt het beste kan overslaan, heb je ook nog eens waardevolle kennis gedoneerd. Kind kan de was doen. Wat trouwens best handig is voor een jong gezin.
Ik rust mijn kaas.
 
gerelateerde items