Toon alles (1)

Geconditioneerde apenkool

28 januari 2014, 10:43
Noord-Korea: groot geworden door geconditioneerde zelfregulering.
Noord-Korea: groot geworden door geconditioneerde zelfregulering.
Mensen die zonder in lachen uit te barsten beginnen over ‘geconditioneerde zelfregulering’ mag u van mij achterover de gracht in duwen. Het liefst nog als het een paar nachtjes gevroren heeft. Ben je tenminste echt op je achterhoofd gevallen.
Wat is er aan de hand?
Nadat we bijna een halve eeuw geen last hadden van de overheid is de sector filantropie gaan lopen janken bij bovenmeester Fred. Er waren allemaal lelijke jongens op het filantropieplein en die verpestten het voor de anderen. Meester Teeven werd gevraagd het schoolplein schoon te vegen.
Dat is niet aan dovemansoren gericht. Fred vroeg zijn vriendje Gerrit even een adviesje in elkaar te hatseflatsen om hem even flink op het filantroplein tekeer te laten gaan.
Dat advies was zo geheim – not - dat het al op straat lag voordat Fred met z’n ogen kon knipperen.
Wat betekent het advies van Gerrit?
Eerst deed het filantropieplein aan zelfregulering. De kids hielden zelf toezicht.
Nu gaat meester Fred met een honkbalknuppel patrouilleren. De kids mogen wel adviseren hoe groot de knuppel is en hoe ver Fred er mee mag rondzwaaien. En dat heet nu ‘geconditioneerde zelfregulering’.
‘Geconditioneerde zelfregulering’ is in veel samenlevingen buitengemeen succesvol. Zo is het de kurk waarop Noord-Korea drijft.
‘Geconditioneerde zelfregulering’ is ook Haagse woorddiarree. Een fruithapje kolderjargon om de sector filantropie een enkelband van Fred aan te smeren als ultieme vrijheid.
gerelateerde items